Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2023. 13:01:00
HMMM...

Raste broj stečajeva u EU

Broj korporativnih stečajeva u Europskoj uniji u drugom je kvartalu 2023. dosegnuo najvišu razinu od 2015. godine, kada su se počeli prikupljati ti podaci

Nije baš da im ide...
Nije baš da im ide... (Arhiva)

Eurostat ima loše vijesti za nas - sve više stečajeva u EU je postao više pravilo nego iznimka. Naime, povećanju njihova broja najviše su doprinijeli stečajevi u sektoru pružanja usluga smještaja i prehrane, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Broj stečajeva tvrtki u drugom je kvartalu uvećan za osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći rast šesti kvartal zaredom, objavio je Eurostat.

Broj registriranih novih poduzeća u istom se razdoblju pak blago smanjio, ali je ostao veći nego u razdoblju od 2015. do 2022., navode u statističkom uredu.

Svi sektori gospodarstva zabilježili su rast broja stečajeva u odnosu na prethodno tromjesečje, no najviše su bili pogođeni pružatelji usluga smještaja i prehrane, s povećanjem broja stečajeva za 24 posto.

Slijedi sektor prijevoza i skladištenja, u kojem je broj stečajeva porastao za 15 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te sektor obrazovanja, zdravstva i društvenih djelatnosti gdje im je broj uvećan za 10 posto.

Broj stečajeva u drugom ovogodišnjem kvartalu također je veći nego prije pandemije u većini gospodarskih sektora, navodi Eurostat.

Najveći porast broja stečajeva u odnosu na četvrto tromjesečje pretpandemijske 2019. godine zabilježen je u uslugama smještaja i prehrane, od 83 posto, te u sektoru prijevoza i skladištenja, od 57 posto.

Izuzetak su tek industrija i građevinarstvo, koji su zabilježili pad broja stečajeva od 12 posto, odnosno tri posto u odnosu na četvrti kvartal 2019., objavio je Eurostat.

20.08.2023. 13:01:00
http://metro-portal.hr/raste-broj-stecajeva-u-eu/143512/