Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2011. 19:00:39
RIM

Raste broj korisnika BlackBerryja, dobit lagano pada

Uz gotovo jednak prihod kao prošle godine, RIM bilježi manju neto dobit, prvenstveno zbog PlayBooka

RIM i dalje vodi ravnopravnu bitku na tržištu
RIM i dalje vodi ravnopravnu bitku na tržištu (RIM)

Research in Motion polako se vraća u formu, iako je neto prihod tvrtke u trećem tromjesečju fiskalne godine zabilježio osjetan pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Glavni čimbenik pada bili su troškovi vezani za PlayBook, koji su odnijeli dobrih pola milijarde dolara zarade.

Prihodi RIM-a smanjili su se neznatno, s prošlogodišnjih 5.49 milijardi na 5.17 u navedenom razdoblju, dok za tekući kvartal RIM najavljuje prihode između 4.6 i 4.9 milijardi dolara i dobit koja bi mogla dosegnuti i pola milijarde dolara.

To će zasigurno osnažiti povjerenje ulagača, što se u zadnjih par dana i vidi skokom od gotovo 10% u danima nakon objave financijskih rezultata.

Uz sve poteškoće, broj korisnika BlackBerryja stabilno raste, tako da ih sada u svijetu ima gotovo 75 milijuna. Stoga i ne čudi da su na RIM bacili oko i giganti poput Amazona i Microsofta, no kanadska se tvrtka već mnogo puta pokazala kao tvrd orah i vratila se na svoje prirodne pozicije.

Jednak trend se može očekivati i nadalje, jer je tijekom zadnjeg kvartala prodano preko 14 milijuna BlackBerryja, više nego razvikanog iPhone 4S, a tržišni udjel RIM-a među smartphoneima i dalje je respektabilnih 14.8%.

 

 

22.12.2011. 19:00:39
http://metro-portal.hr/raste-broj-korisnika-blackberryja-dobit-lagano-pada/66624/