Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2020. 09:31:00
NAJAVE

Rasprodan koncert Matije Dedića u ZKM-u

Koncert Matija Dedić Jazz.hr Quinteta u ZKM-u rasprodan, nastup će biti dostupan i putem live-streaminga!

Matija Dedić Jazz.hr Quintet
Matija Dedić Jazz.hr Quintet (Arhiva)

Sjajni Matija Dedić Jazz.hr Quintet, u kojem uz Matiju sviraju vrhunski hrvatski jazzisti, nastupit će 9. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih, a koncert je već rasprodan! Srećom za svu publiku koja želi pratiti ovaj nastup, koncert će biti dostupan i putem live-streaminga na društvenim mrežama Hrvatskog društva skladatelja i Jazz.hr-a.

Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Miroslav Sedak Benčić" Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.

Matija je dobitnik više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Od samog početka vlastita je djela dokumentirao na albumima, najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe osamdesetak vlastitih skladbi. Osim za vlastite skupine sklada za televiziju i kazalište.

Osim s vlastitim sastavima Dedić je svoja djela, u vlastitim ili aranžmanima Silvija Glojnarića, izvodio s Jazz orkestrom HRT-a, što je dokumentirano na CD-u "Family", nazvanom prema njegovoj skladbi. Svirao je i s uglednim svjetskim jazz glazbenicima, a mnogi od njih su zajedno s njim izvodili njegove skladbe. Neke od tih izvedbi dokumentirane su na Dedićevim albumima, uglavnom objavljenima za strane diskografske kuće. 

Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici - bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.

Osim koncerta, u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika će imati priliku na dan koncerta pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

05.11.2020. 09:31:00
http://metro-portal.hr/rasprodan-koncert-matije-dedica-u-zkm-u/128469/