Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 08:37:00
EU MINISTRI REKLI SVOJE

Rasprava o Hrvatskoj završena, konkretne odluke nakon izvješća Komisije

Što se datuma ulaska tiče, Mikulaš Dzurinda je rekao da to „u ovom trenutku nije najvažnije pitanje. "Najvažnije je prijeći zadnje metre", rekao je

Fotografija vijesti

Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su u Bruxellesu tijekom radne večere razgovarali o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora, a konkretne odluke mogu se očekivati nakon što Komisija uskoro podnese izviješće o hrvatskoj spremnosti za članstvo.

"Imali smo vrlo dobru raspravu o napretku koji je Hrvatska učinila u preostalim poglavljima u završnoj fazi pregovora", izjavio je nakon rasprave povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je ministre izvijestio o trenutačnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora.

Samo je nekoliko ministara bilo voljno novinarima nešto reći o raspravi koju su imali i koja je završila bez zajedničkih zaključaka, kako je već ranije najavilo mađarsko predsjedništvo.

"Prilično sam zadovoljan jer je rasprava bila otvorena i konstruktivna. Svi znaju da je ispunjavanje kriterija ključno, a izviješće povjernika Fuela bilo je prilično optimistično, tako da sam uvjeren da će Hrvatska prijeći zadnje metre ove duge utrke", rekao je slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda, čija zemlja snažno podupire što skoriji ulazak Hrvatske u EU.

Upitan je li moguće završiti pregovore u lipnju, do kraja mađarskog predsjedništva, Dzurinda je rekao da bi on to osobno želio, ali da je Fuele u raspravi rekao da je u ponedjeljak ujutro dobio puno materijala iz Zagreba s informacijama i objašnjenjima koje je Komisija tražila od hrvatske vlade i da za proučavanje tih materijala treba nešto vremena.

Što se datuma ulaska tiče, Dzurinda je rekao da to „u ovom trenutku nije najvažnije pitanje. "Najvažnije je prijeći zadnje metre", rekao je.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal rekao je Hrvatska posljednjih mjeseci postigla izniman napredak, da sada treba sačekati izviješće Komisije te da se njegova zemlja zauzima za uvođenje dodatnog mehanizma za nadzor praćenja preuzetih obveza.

"Hrvatska definitivno dobro napreduje, za svaku je pohvalu napredak postignut posljednjih mjeseci. Čekamo da Komisija sljedećih tjedana iziđe sa solidnim izviješćem o ostvarenom napretku. Mislim da bi bilo dobro uvesti mehanizam za nadzor u razdoblju od zaključenja pregovora do ulaska u članstvo", rekao je Rosenthal.

24.05.2011. 08:37:00
http://metro-portal.hr/rasprava-o-hrvatskoj-zavrsena-konkretne-odluke-nakon-izvjesca-komisije/59198/