Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 15:37:00
RELATIVNA PROCJENA

Raspoloženje utječe na percepciju vremena

Jeste li primijetili da kada nešto željno očekujete, vrijeme sporo prolazi, međutim stvari koje bi najradije odgodili dolaze prebrzo?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
To je zbog toga što percepcija protoka vremena ovisi o našem stanju uma, tvrdi nova studija. Istraživači s Paris School of Economics otkrili su da različite emocije, koje se manifestiraju prilikom očekivanja nekog događaja, utječu na to koliko dugo će ljudi osjećati da je prošlo vremena do njega.

Osjećaj da nešto ne možete dočekati čini vam protok vremena dužim, dok strah od nekog zadatka, s druge strane, čini da vrijeme leti. Znanstvenici navode kako željno očekivanje nekog događaja stvara nepažnju, što znači da o njemu razmišljate često, što produžuje vrijeme.

Objašnjavaju kako vrijeme nije apsolutno već ima određenu ˝elastičnost˝, koja ovisi o vrsti emocija koje osjećamo. ˝Kada osoba očekuje događaj koji generira pozitivne emocije, poput godišnjeg odmora na sunčanoj plaži, stvaraju se specifične emocije zbog kojih se čini da željeni odmor neće nikada stići. Obrnuto vrijedi i za neki neugodan događaj, poput teškog ispita, koji zbog određenih emocija stiže prebrzo ˝, objašnjava voditelj studije Pierre-Yves Geoffard.

21.12.2009. 15:37:00
http://metro-portal.hr/raspolozenje-utjece-na-percepciju-vremena/29089/