Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2012. 12:46:00
EKOLOŠKA KATASTROFA

Raspadnuti brod na obalama Novog Zelanda

Brod Rena pod liberijskom zastavom konačno se u nedjelju počeo prelamati na dva dijela pod valovima visokim i do šest metara

Brod se raspao i rasuo se teret i nafta

More je u ponedjeljak na novozelandske plaže nanijelo kontejnere, vreće mlijeka u prahu i druge ostatke s teretnog broda koji se ovoga vikenda počeo raspadati nakon što je tri mjeseca bio nasukan na grebenu pred obalom.

Brod Rena pod liberijskom zastavom, koji je tri mjeseca nasukan na grebenu Astrolabe na 22 kilometra pred istočnom obalom Novog Zelanda, konačno se u nedjelju počeo prelamati na dva dijela pod valovima visokim i do šest metara.

Pomorske vlasti pokušale su ukloniti gorivo i kontejnere s broda koji se nasukao 5. listopada no gorivo je nastavilo istjecati a nemirno more odnosi kontejnere uzrokujući najtežu ekološku katastrofu u Novom Zelandu posljednjih desetljeća.

More je nanijelo najmanje pet kontejnera na plažu Waihi, popularno turističko odredište, rekao je glasnogovornik novozelandskih pomorskih vlasti Bruce Fraser.

"Mnogo je kontejnera i ostataka u moru i naneseno na plaže", rekao je. Na površini mora od broda širi se trag goriva dug tri kilometra a manje količine nanesene su i na obližnje otoke i plaže, dodao je.

09.01.2012. 12:46:00
http://metro-portal.hr/raspadnuti-brod-na-obalama-novog-zelanda/67091/