Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2012. 18:01:12
ZABRINUTOST

Rasmussen pozvao Ruse da odustanu od raketne baze u Kalinjingradu

"To je rasipanje ruskih financijskih sredstava, budući da je gradnja tog ofenzivnog vojnog sustava usmjerena prema izmišljenom neprijatelju, neprijatelju koji ne postoji", rekao je Rasmussen

Fotografija vijesti

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak je u Vilniusu pozvao Rusiju da odustane od planiranog jačanja vojne nazočnosti u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na granici sa zemljama članicama Sjevernoatlantskog saveza, javlja Hina.

Rasmussen se na internetu zapitao zašto bi Rusija jačala vojnu nazočnost u Kalinjingradu, na granici s Poljskom i Litvom koje su članice NATO-a.

"Ruske izjave su svakako razlog za zabrinutost saveza", rekao je novinarima u prigodi posjeta Litvi.

"To je rasipanje ruskih financijskih sredstava, budući da je gradnja tog ofenzivnog vojnog sustava usmjerena prema izmišljenom neprijatelju, neprijatelju koji ne postoji", dodao je.

"NATO nipošto ne kani napasti Rusiju", kazao je na tiskovnoj konferenciji s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite.

Moskva je najavila da u Kalinjingradu namjerava rasporediti rakete Iskander kratkog dometa, a ruska glasila su nedavno pisala da će pokretni protuzračni i proturaketni obrambeni sustav S-400 Triumph postati operativan u travnju.

Litva i dvije zemlje u njezinu susjedstvu, Estonija i Latvija gdje glavni tajnik NATO-a boravi u četvrtak poslijepodne i u petak, uznemirene su zbog ruskih planova.

Te tri zemlje koje su 1991. proglasile neovisnost nakon 50 godina ruske vlasti, a 2004. su ušle u NATO i EU, imaju poteškoća u vezama s Moskvom.

19.01.2012. 18:01:12
http://metro-portal.hr/rasmussen-pozvao-ruse-da-odustanu-od-raketne-baze-u-kalinjingradu/67406/