Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2012. 21:40:25
PORUKA GLAVNOG TAJNIKA

Rasmussen: Kada se provedu sve reforme BiH može u NATO

Anders Fogh RasmusseN, glavni tajnik NATO-a, izjavio je kako BiH više nego dobrodošla u Savez, ali samo nakon ispunjenja svih uvjeta

Fotografija vijesti

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen prenio je u utorak u Bruxellesu uvjeravanja predsjedniku predsjedništva Bosne i Hrecegovine Bakiru Izetbegoviću kako njegova Alijansa ostaje spremna primiti BiH u punopravno članstvo, no preduvjet za to i dalje će biti ispunjavanje jasno postavljenih kriterija, javlja Hina.

Izetbegović i Rasmussen razgovarali su o onome što Bosna i Hercegovina čini s ciljem provedbe uvjeta postavljenih na NATO summitu u Tallinu, kako bi se mogao aktivirati prvi godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), priopćilo je predsjedništvo BiH.

Prvi uvjet što ga BiH treba ispuniti jest uknjižba imovine potrebne oružanim snagama te zemlje na ministarstvo obrane BiH.

Načelni politički dogovor o tome postignut je, no još se čeka njegova provedba.

Dugogodišnji problem u rješavanju tog pitanja predstavljalo je odbijanje vlasti Republike Srpske da dopusti uknjižbu bilo kog dijela imovine bivše SR BiH na tijela vlasti države BiH i zahtjev da se ona dodijeli isključivo entitetima.

Kako se navodi u priopćenju, Rasmussen je ponovio kako je NATO odlučan primiti Bosnu i Hercegovinu u punopravno članstvo, a dinamika približavanja ovisi prije svega o sposobnosti BiH da provede potrebne reforme u području obrane i prilagodbe standardima NATO-a.

NATO je za sada pozdravio spremnost predsjedništva BiH da se snažnije angažira na nastavku provedbe reformi obrane, a snažno je pozdravljen angažman Bosne i Hercegovine u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF).

Izetbegović je predvodio izaslanstvo BiH i na plenarnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, informiravši pri tom veleposlanike svih 28 država članica NATO-a o situaciji u BiH.

"Euroatlantski integracijski proces jedina je realna platforma koja građanima Bosne i Hercegovine može donijeti sigurnost, stabilnost i napredak. Članstvo u NATO-u je sigurnost za sve u BiH", kazao je ovom prigodom Izetbegović.

10.04.2012. 21:40:25
http://metro-portal.hr/rasmussen-kada-se-provedu-sve-reforme-bih-moze-u-nato/69930/