Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2012. 09:28:00
ISTINE

Raskrinkavanje mitova o ljetu i zdravlju

Mitovi vezani uz brigu za zdravlje tijekom ljeta ponekad će vas odvesti u probleme

Ljetni mitovi o zdravlju
Ljetni mitovi o zdravlju (Shutterstock)

Ljeto, kao i svako godišnje doba, donosi određene izazove za zdravlje na koje moramo obratiti posebnu pažnju. Naravno, u cijelu se priču često upliću mitovi koje je potrebno razotkriti kako prevencijom ne bismo postigli upravo obrnut učinak i doveli se u zdravstvene probleme.

Tu su temu preuzeli na sebe u časopisu Eating Well i razotkrili nam pet glavnih mitova na koje treba obratiti posebnu pažnju.

1. Zaštita od sunca

Panika od sunca poprima epske razmjere i bombardiraju nas sa svih strana savjetima kako treba uvijek na sebi imati neki oblik zaštite. Kreme i kremice prodaju se kao alva, no, kao i sve što je pretjerano, tako i mazanje može donijeti probleme. Naime, pretjerana zaštita dovodi do ekstrema, pa tako tri četvrtine Amerikanaca ima premalo vitamina D. Ovaj vitamin čini kosti jačima, smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i još cijelog niza karcinoma, tako da se ipak treba dobro osunčati, uz primjerenu razinu opreza.

2. Sladoled jako deblja

Slatkih stvari se ne treba odricati, nego ih uklopiti u prehranu. Naime, potpuno odricanje od slatkog dovodi do prejedanja, jer se oslobađaju molekule kortikotropina u mozgu, koji nam ne dozvoljava da osjećamo sitost. Stoga, ližite sladoled jer mu je okus tako intenzivniji nego kad ga jedete žlicom, a i jedete ga sporije i konzumirate manje, no nemojte ga se odricati.

3. Češnjak tjera komarce

Koliko god to dobro zvučalo, nije istina. Štoviše, pretjerana konzmacija češnjaka može otjerati samo ljude od vas. Stoga, mrežice na prozore, tabletice u utičnice i duge rukave na sebe, to je jedini način borbe.

4. Med smanjuje alergije

Djelomično jest istina, jer ako kupite med na mjestu na kojem ljetujete, u njemu će biti peluda lokalnog bilja koje bi vam moglo izazvati alergiju, a u malim količinama koje su u medu može potaknuti vaš imunološki sustav. No, najgori alergeni tako i tako prenose se zrakom, poput ambrozije, a tu vam med sigurno neće moći pomoći. Naravno, med je i dalje odličan za vaš organizam, ali nije čudotvoran.

5. Pijte osam čaša vode dnevno

Odrasli muškarac prosječno treba 3 litre tekućine na dan, a žena 2.2 litre. Dosta tekućine dobivate i kroz hranu, tako da ne treba pretjerivati s vodom. Na potrebu za vodom utječu i aktivnosti kojima se bavite, tako da sve to treba uzeti u obzir, a ne slijediti upute o broju čaša vode dnevno bez obzira na način života.

23.07.2012. 09:28:00
http://metro-portal.hr/raskrinkavanje-mitova-o-ljetu-i-zdravlju/72796/