Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2019. 13:01:00
SAVJETI

Rashladite vino u svega nekoliko minuta

Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina kakav viđamo na vinskim festivalima, sajmovima ili u restoranima

Napravite to kako treba :)
Napravite to kako treba :) (Arhiva)

Što učiniti kada vas iznenade nenajavljeni gosti spremni podijeliti priče s godišnjeg odmora uz ugodno druženje? Na raspolaganju vam je tek nekoliko minuta za posluživanje vina koje nekim slučajem nije bilo u hladnjaku? Stručnjaci iz Feravina otkrili su nam nekoliko načina kako u svega petnaestak minuta rashladiti vino. Tradicionalno hlađenje u kibli, slani led, vlažni papirnati ručnici, smrznuto grožđe..., itekako mogu pomoći.

I vino voli kupku...

Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina kakav viđamo na vinskim festivalima, sajmovima ili u restoranima kada uživamo u pijuckanju uz omiljeno jelo.

„Ako imate izbora odaberite metalnu kiblu koja će vino rashladiti brže od stakla ili plastike. Napunite je kockama ili drobljenim ledom i dolijte hladnu vodu. Pri tome morate paziti da ne prepunite kiblu kako se voda ne bi prelila kada u nju stavite butelju. Kako se led topi, u kiblu ubacujte novi i tako vino održite na željenoj temperaturi", ističu u Feravinu. 

Otkrili su još jedan mali trik koji će dobro doći i vinarima na sajmovima. Nakon desetak minuta izvadite butelju i okrenite je naopačke kako bi se temperatura izjednačila s obzirom da je vino u prvoj polovini butelje hladnije jer leži u ledu i vodi. Za maksimalno dvadesetak minuta vino je spremno za točenje. 

Pocinčana kibla u slanoj vodi idealna je za hlađenje više butelja. Nakon što posložite butelje na način da između svake ostavite dovoljno prostora, kiblu napunite ledom i  slanom vodom. Dovoljno je staviti tri do četiri žlice soli, a povremeno miješanje ubrzat će proces hlađenja. U slanoj ledenoj kupki vino je spremno već nakon 15 minuta.

Tretman hladnim oblozima

Ima i bržih načina. Primjerice nekoliko listova kvalitetnog papirnatog ručnika potopite u hladnu vodu, ocijedite ih i omotajte oko butelje.

„Vino potom stavite u zamrzivač i već ga za petnaestak minuta možete servirati. Važno je da na njega ne zaboravite, jer kada se vino smrzne butelja će eksplodirati", upozoravaju u Feravinu te kažu kako vinu u horizontalnom položaju treba upola manje vremena da se rashladi od onog u vertikalnom položaju.

Led u vinu? Nikako ne!

Led u čaši vina smrtni je grijeh za istinske vinoljupce, enologe i sommeliere. Led će razvodniti vino i ubiti ljepotu trenutka. No, stara je poslovica „prigode beru jagode", pa u nedostatku vremena nekoliko ledenih kocki od nehrđajućeg čelika koje se sve više koriste za hlađenje pića, moglo bi pomoći za prvu ruku... Ili još bolje, ubacite u vino smrznute bobice grožđa, pa potom ostatak ohladite na provjereni način - u kibli ili zamrzivaču. Naravno, ova metoda služi samo kao prva pomoć i podrazumijeva da u zamrzivaču uvijek imate bobice najfinijeg grožđa...

Za pravi doživljaj ljeta

A za vruće ljetne večeri iz Feravina preporučuju Francescu,  dobro ohlađen, moderan i lagan pjenušac, čiji osvježavajući karakter do izražaja dolazi i u ljetnim koktelima. Dobar je izbor i na osam do deset stupnjeva ohlađen Rose Dika također iz njihovog podruma. Obje preporuke su od frankovke - sorte po kojoj je Feravino nadaleko poznato.

Sjajan su odabir za aperitiv, a mogu se servirati uz lagana hladna predjela, salate i snackove, ali i jela od bijelog mesa, umaka i morskih specijaliteta te izvrsno pašu i uz voće. Uživajte! 

19.08.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/rashladite-vino-u-svega-nekoliko-minuta/120159/