Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2008. 02:11:12

Rapsodija u narančastom

Nizozemska igrom i rezultatom deklasirala svjetske prvake Talijane

Wesley Sneijder bio je režiser svih nizozemskih akcija, a u 31. minuti i sam je matirao Buffona
Wesley Sneijder bio je režiser svih nizozemskih akcija, a u 31. minuti i sam je matirao Buffona (AFP)

Svjetski prvaci su na koljenima! Fantastična Nizozemska ponizila je Talijane sa čak 3-0 i pokazala da Marco van Basten posjeduje momčad koja je sposobna ostvariti najveće domete.

Prvi gol iz zaleđa

S druge strane, Donadoni će teško dignuti momčad iz mrtvila. Bez Cannavara i Tottija ovakvi ‘azzurri’ teško se mogu nositi s najjačima. A Nizozemska sigurno spada među te najjače momčadi. Tehnički beksprijekorna, sa ‘fantasistima’ koji mogu igrati i sa zatvorenim očima (Van der Vaart i Sneijder). Bezidejna i nekreativna talijanska vezna linija nije imala rješenje za njihove genijalne poteze.

Od samog početka bilo je vidljivo tko će voditi glavnu riječ na terenu. Nakon šanse Sneijdera i Van Nistelrooya, u 26. minuti je Van Bronckhorst uputio žestoki udarac u kazneni prostor. Cijeli posljednji red Talijana je na vrijeme otišao od Buffona ispred kojeg je, u nedozvoljenom položaju, ostao Ruud van Nistelrooy. No, sudac Fröjdfeldt nije ništa sudio, a Nizozemci su, pomalo iznenađeni, počeli slaviti.

Vrlo brzo nakon toga, samo pet minuta kasnije, sjajna akcija donijela je 2-0. Van Bronckhorst je nabacio s lijeve na desnu stranu, Kuyt glavom ubacio u šesnaesterac, a Sneijder je u trku, iz poluvoleja, svladao Buffona. To je bio Sneijderov deseti pogodak u reprezentativnom dresu.

Nizozemska je do kraja poluvremena imala još šansi. U 43. minuti Van Nistelrooy je sam bio ispred Buffona, ali vratar Italije jedva je zaustavio udarac nogom.

U nastavku utakmice Italija je zaigrala nešto bolje. Živost je unio Grosso na lijevoj stranu, Del Piero se odmah po ulasku dva puta našao u šansi (66. i 70. minuta), ali je oba puta slabo pucao.

Talijani promašivali

Nakon šanse Tonija (76.) koji je bio sam pred Van der Sarom i Grossa koji je pucao u nizozemskog vratara (78.), Italija je imala i priliku preko Pirla, ali je njegov slobodan udarac odlično obranio Van der Sar.

U nastavku te akcije utakmica je zaključena. Nakon što je Kuyt promašio priliku, ponovno je dobio šansu asistirati, te je učinio to za Van Bronckhorsta koji je glavom stavio pečat na pobjedu Nizozemaca. (METRO/TS) 

10.06.2008. 02:11:12
http://metro-portal.hr/rapsodija-u-narancastom/8408/