Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2011. 13:08:00
PODIZANJE SVIJESTI

Rak pluća odnosi više ženskih života nego rak dojke i maternice zajedno

Iako se najčešće bavimo rakom dojki i grlića maternice, rak pluća svake godine ubije više žena nego ove dvije bolesti zajedno

Fotografija vijesti

Žene u zapadnim zemljama riskiraju svoje živote jer nisu svjesne da imaju veću šansu umrijeti od raka pluća nego od bilo kojeg drugog oblika ove opake bolesti, rezultati su studije.

Štoviše, četiri od pet žena pogrešno vjeruje kako su rak dojke ili rak grlića maternice upravo one vrste raka koje su najsmrtonosnije kod žena, stoga njihovoj detekciji posveđuju daleko više pažnje nego onoj za rak pluća.

Rakovi dojke i grlića maternice u Velikoj Britaniji svake godine odnesu 13.000 života, dok je rak pluća sam zaslužan za čak 15.000 smrti.

Studija je provedena na više od 2000 žena i otkrila je mnoge zablude koje o raku pluća ima prosječna žena.

Pokazalo se kako većina žena pogrešno vjeruje da 4 od 10 žena kojima je dijagnosticiran rak pluća žive dulje od pet godina, dok je u stvarnosti taj broj tek 1 od 10, što znači da devet od deset žena kojima je dijagnosticiran ovaj težak oblik raka ne uspije poživjeti još pet godina. Razlog ovomu jest upravo često kasna dijagnoza, kada je bolest teško ili nemoguće uspješno liječiti.

Posebno je zabrinjavajuć podatak kako svaka deseta žena koja puši ne bi posjetila doktora ukoliko bi počela primjećivati jasne simptome raka pluća.

„U javnosti vlada percepcija kako je rak pluća bolest starijih muškaraca, dok je u stvarnosti situacija bitno drukčija. Broj muškaraca kojima je dijagnosticirana ova bolest je u padu već niz godina, dok broj oboljelih žena raste zadnja tri desetljeća", rekla je voditeljica studije.

„Kao što je to bio slučaj s rakom grlića maternice i dojki, nadamo se da ćemo ciljanim kampanjama uspjeti povećati svijest i o ovoj opakoj bolesti", zaključuje.

22.08.2011. 13:08:00
http://metro-portal.hr/rak-pluca-odnosi-vise-zenskih-zivota-nego-rak-dojke-i-maternice-zajedno/62469/