Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2012. 20:35:15
NJEGA LICA

Rajčicama do predivne, čiste kože

Rajčice nisu samo za salate, one mogu smanjiti pore, ukloniti akne i osipe, ublažiti opekline te povratiti mladenački sjaj koži

Fotografija vijesti

Ne samo da su rajčice ukusne, nego su i dobre za održavanje zdravlja kože, a sve zbog snažnog antioksidansa likopena. Znanstvenici tvrde da likopen djeluje poput kreme za kožu samo što zaštitu pruža iznutra prema van, a njegova antioksidativna svojstva štite stanice od starenja i destruktivnog djelovanja raznih toksina. Također, likopen pomaže u hidrataciji kože, stoga liječnici preporučaju ljudima koji dugo borave u klimatiziranim prostorijama da jedu što više rajčice.

Ako želite uštedjeti svoj krvavo zarađeni novac, umjesto skupih krema i kozmetičkih tretmana pratite ove jednostavne korake:

Gigantske pore? Smanjite ih - Što su pore veće to ih masnoće, prljavština i bakterije mogu lakše začepiti. Napravite smjesu od jedne žlice svježeg soka od rajčice te par kapi, dvije do četiri, soka od limete. Smjesu nanesite vatom na lice, te ju utrljajte kružnim pokretima. Ostavite da djeluje 15-ak minuta, a potom isperite hladnom vodom. Svakodnevni tretman značajno će smanjiti pore.

Uklanjanje akni - Kiselost rajčice pomaže u smanjivanju i potpunom uklanjanju akni s lica. Brojni preparati protiv prištića sadržavaju vitamine A i C, a rajčice su bogate tim vitaminima A, C i K. Ako imate osrednji problem s tenom, prepolovite rajčicu i stavite ju na lice, a ako se radi o ozbiljnom problemu s aknama pasirajte svježu rajčicu i pulpu iskoristite kao pakung za lice. Nakon sat vremena operite lice i nanesite hidratantnu kremu. Proces ponavljajte svaki dan, kad-tad će dosadne i neugodne akne nestati.

Masna koža - Ako imate problem sa masnom kožom koja sjaji u tisuću boja, rajčica je rješenje vaše agonije. Zgnječite rajčicu i iscijedite sok, potom umiješajte malo soka od svježih krastavaca i vatom očistite lice.

Čišćenje lica - Kombinirana koža, odnosno ona koja nije ni masna ni suha, zahtijeva posebnu pažnju, a kombinacija rajčice i avokada je upravo ono što trebate. Dok rajčica smanjuje masnoću, avokado djeluje antiseptički i hidratizira kožu. Smjesa avokada i rajčice bogata je vitaminima A, C,E i K. Pakung nanosite svakog dana i to po 20 ili 30 minuta, masku isperite mlakom vodom.

Ublažavanje opekotina - Vrući ljetni dani se brzo približavaju, a s njima dolaze klasične tegobe - opekotine od Sunca. Kako bi ublažili posljedice dugotrajnog ležanja na plaži bez kreme za sunčanje napravite pire od pola svježe rajčice te mu dodajte dvije žlice jogurta. Smjesu nanesite na bolna, crvena mjesta i pustite da djeluje 20 minuta. Rajčica hladi kožu i neutralizira površinu, a bjelančevine iz jogurta pomažu u regeneraciji kože.

Blijeda koža - Ako hoćete povrati mladenački sjaj u vaše lice napravite masku od meda i soka rajčice (miješajte sve dok se smjesa ne pretvori u gustu pastu). Masku isperite nakon 15-ak minuta. Svakodnevna aplikacija učinit će vašu kožu glatkom i sjajnom.         

18.04.2012. 20:35:15
http://metro-portal.hr/rajcicama-do-predivne-ciste-koze/70189/