Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2012. 20:20:00
ZA TIJELO I DUH

Kuhinja - raj za gurmane i zabavljače

Pri uređenju kuhinje važno je imati na umu da to nije samo postorija u kojoj se priprema ručak, već i mjesto druženja

Kuhinja na drugi način
Kuhinja na drugi način (Arhiva)

Kuhinja nije samo radni prostor koji koriste isključivo domaćice, ona je odraz svačijeg načina života. Današnje kuhinje izrađene su na visokoj tehnološkoj i razini razne ugradbene tehnike. Način na koji je kuhinja  osmišljena i načinjena govori  o karakteristikama vlasnika. Ona  odaje vašu osobnost i postaje središnji dio doma, mjesto okupljajnja prijatelja i cijele obitelji u zajedničkim, tako dragocjenim životnim trenucima.

Vizualno povećavanje

Kuhinje su jednostavne, lijepe i praktične. Kod njihova preuređivanja veliku ulogu ima veličina stambenog prostora. Kod malih prostora mora se više pozornosti  posvetiti detaljima kako se ne bi vizualno još više smanjio.  Savjete o uređenju najčešće koriste oni koji tek kupuju stan pa kuhinju žele maksimalno prilagoditi da bude ne samo funkcionalna za pripremu raznih jela već i da služi kao prostor za druženje. Kuhinju možete spojiti s dnevnom sobom i ukloniti nepotrebni zid te tako vizualno povećati svoj dom. Tako ćete dobit svjetliji i prozračniji prostor, posebno u stanovima od pedesetak ili manje kvadrata. Takvi zahvati nisu skupi i ne iziskuju previše vremena.

Veća kuhinja može preuzeti dio funkcije dnevne sobe, tako da stol za objedovanje postavite u kuhinju gdje ćete se moći družiti se sa svojom obitelji ili gostima. Kuhinja treba biti podijeljena u zone, i to u radnu zonu i zonu za objedovanje. Dodavanjem elemenata poput šanka u velike, prostrane kuhinje dobit ćete i radnu plohu koja može u donjem dijelu imati police na koje ćete odlagati kuhinjska pomagala koja svakodnevno koristite u pripremi jela.

Kod uređenja kuhinje bitan je i odabir boja, bilo da je riječ o boji zidova ili kuhinjskih elemenata. Boja je stvar izbora i njome postižete toplinu i ugođaj ambijenta. Ako je riječ o toplim, živim bojama, one će dati vedriju sliku cijeloj ovoj priči.

U prodaji se nudi široka paleta boja i uzoraka pa uz malo mašte možete učiniti čuda. Materijale od kojih će biti načinjena vaša kuhinja odredit će stil koji odaberete. Najzahvalniji i najbolji su prirodni materijali, a oni poput granita i mramora su najpopularniji, ali i jednostavni za održavanje.

Napa i ventilacijski otvori

Neugodna isparavanja raznih jela katkad su neizdrživa. U kuhinji bi stoga napa i ventilacijski otvori trebali biti od velike važnosti. Tržište nudi veliki izbor napa koje se mogu uklopiti u svaki prostor, pa u njihovu odabiru ne bi trebalo biti većih problema.

Da bi vaša kuhinja bila ugodan kutak u kojem ćete doista uživati, poželjno je dodati sitnice koje najbolje odgovaraju vašoj osobnosti, pa čak ako one nisu tipične kuhinjske porepštine. To mogu biti vaše obiteljske fotografije, knjige ili kuharice s receptima. Uz malo mašte uredite stan ili kuću prema svojim željama pa će i ‘kraljica svakog doma’ dobiti karakter, a vi ćete sa zadovoljstvom boraviti u njoj.

01.09.2012. 20:20:00
http://metro-portal.hr/raj-za-gurmane-i-zabavljace/7566/