Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2008. 22:54:09

Raj neformalnog života na aukciji kod Christieja

Kuća Kaufmann Desert iz 1946., arhitekta Richarda Neutre, prodaje se u svibnju

Kuća je smještena u Palm Springsu, a u svibnju će biti ponuđena za 25 milijuna dolara
Kuća je smještena u Palm Springsu, a u svibnju će biti ponuđena za 25 milijuna dolara

Jedna od najuzbudljivijih kuća, Kaufmann Desert House, izgrađena 1946. godine po projektu arhitekta Richarda Neutre, naći će se na dražbi aukcijske kuće Christie’s. Kuća smještena u Palm Springsu napravljena je za tajkuna Edgara J. Kaufmanna. U svibnju će za 25 milijuna dolara biti ponuđena na aukciji. Christie’s računa na pedigre kuće koji bi trebao utjecati na prodaju.

Kuća koja ima pet soba i dvije kupaonice i prostire se na 297 četvornih metara, spada u luksuzna zdanja, a iako je u zapuštenom stanju, još uvijek izgleda impresivno. Joshua Holdeman zadužen kod Christieja za umjetnost 20. stoljeća, Kaufmannovu je kuću opisao kao ikonski kulturalni proizvod koji je postao dio arhitekture.

Usidrenu velikim dimnjakom od pješčenjaka, kalifornijsku kuću odlikuju izražene horizontalne plohe od žbuke, stakla i betona boje pijeska, koje idu u četiri smjera. Neutra je zidove učinio nevidljivim uz pomoć kliznih vrata. Na taj je način riješio ulaz, stvarajući bešavni prijelaz iz  kuće u vrt i bazen. Ta kuća svojedobno je simbolizirala kalifornijski raj neformalnog života.

Retro stilKuća smještena u Palm Springsu napravljena je za tajkuna Edgara J. Kaufmanna. U svibnju će za 25 milijuna dolara biti ponuđena na aukciji.
Unutrašnjost je uređena u retro stilu, a kuća danas ubrzano postaje mjesto  hodočašća zaljubljenika u 50-te godine,  u kojima je dominiralo pokućstvo nježnih boja. 

Arhitektova majstorska upotreba prostora i materijala pomoglo je sadašnjim vlasnicima, koji su kuću ipak obnovili. Za to im je trebalo punih pet godina i kuća sada djelomično ima onaj stari sjaj. Dio između kuće i krila u kojem su spavaonice također je restauriran pa do izražaja dolazi igra svjetla i sjene. Unutrašnjost je uređena u retro stilu, a Palm Springs danas ubrzano postaje hodočašće zaljubljenika u 50-te godine u kojima je dominiralo pokućstvo nježnih boja.

Budući vlasnik se vjerojatno neće miješati u Neutrin dizajn jer bi to moglo umanjiti umjetničku vrijednost kuće. Potencijalni kupci bit će ljudi koji skupljaju arhitekturu kao umjetnost. Modernistička zdanja poput legendarne Farnsworth House Miesa van Der Rohea, također su prodana za milijunske iznose.

- Nadam se da će kuća dosegnuti veliki iznos - izjavio je arhitekt Leo Marmol koji je također zainteresiran za kupnju. Konačno, Kaufmannova kuća je više od umjetničkog djela, jer neko djelo možete pogledati u muzeju i diviti mu se, a ovu kuću može doživjeti jedino ako živite u njoj i naprosto uživate.

Piše: Piše: Livia Čveljo
06.03.2008. 22:54:09
http://metro-portal.hr/raj-neformalnog-zivota-na-aukciji-kod-christieja/4040/