Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 15:23:59
INA ODBACILA SPEKULACIJE

Rafinerija Sisak se neće zatvoriti, modernizacija se nastavlja

INA je danas odbacila navode o zatvaranju sisačke rafinerije te izvijestila da se u Rafineriju nafte Sisak i dalje ulaže i da se njena modernizacija nastavlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
"Vezano za tvrdnje Sisačke eko akcije o tome da INA - Industrija nafte d.d. dopušta ovakve incidente jer ionako namjerava zatvoriti rafineriju, ovime odlučno odbacujemo takve neprihvatljive špekulacije", navodi se u priopćenju Ine o subotnjem požaru i eksploziji u rafineriji Sisak i tijeku modernizacije te rafinerije.

U subotu, 16. siječnja, oko 19,50 sati u sisačkoj je rafineriji na pogonu KP-6, sekcija D-3500, došlo do požara i eksplozije, a požar je tijekom večeri stavljen pod kontrolu, potom i ugašen.

Ozlijeđenih osoba nije bilo te sukladno mjernim postajama na terenu utjecaj na okoliš nije zabilježen, navode iz Ine i dodaju da povjerenstvo Ine Rafinerije nafte Sisak utvrđuje sve detaljne okolnosti tog događaja i nastalu materijalnu štetu.

Iz Ine ističu kako su "u svakom industrijskom kompleksu zbog velikog broja kompleksnih postrojenja i tehnoloških procesa, nažalost, ovakve situacije moguće". To, kako navode, potvrđuje činjenica da se navedeni incident dogodio u krugu nedavno moderniziranog FCC postrojenja koje je ključno postrojenje za proizvodnju benzina.

"Naglašavamo da je INA od početka projekta modernizacije uložila 115 milijuna eura (preko 800 milijuna kuna) u sisačku rafineriju i ulaže i dalje jer je glavni faktor Inina uspjeha upravo modernizacija rafinerija. Modernizacija rafinerije Sisak se nastavlja kao dio investicijskog programa vrijednog oko milijardu dolara što će obje Inine rafinerije uvrstiti među najmodernija rafinerijska postrojenja u svijetu", ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako je i u ovom trenutku u sisačkoj rafineriji u tijeku intenzivna izgradnja postrojenja Izomerizacije kao jednog od postrojenja u okviru projekta modernizacije te da će se nastaviti s takvim aktivnostima u nadolazećem razdoblju sve dok obje Inine rafinerije ne budu modernizirane.

U vezi događaja u rafineriji predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir izvijestila je da je danas zatražila od Vlade da joj se dostavi izvješće o praćenju kakvoće zraka na sisačkom području te izvješće o dinamici radova na modernizaciji postrojenja kao i aktualna slika zdravlja građana Sisačko-moslavačke županije. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 15:23:59
http://metro-portal.hr/rafinerija-sisak-se-nece-zatvoriti-modernizacija-se-nastavlja/30908/