Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2008. 00:51:38
Tenis

Rafael Nadal četvrti put osvojio Pariz

Španjolac je s lakoćom svladao Rogera Federera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Rafael Nadal pobjednik je Roland Garrosa nakon 6:1, 6:3, 6:0 u finalu protiv Rogera Federera. Bio je to 11. Rafaelov uspjeh u 17. susretu s Rogerom i 9. u 10. susretu na zemljanoj podlozi. Četvrtim uzastopnim naslovom u Roland Garrosu Španjolac je izjednačio rekord legendarnog Šveđanina Björna Borga koji je od 1978. do 1981. također bio nepobjediv u Parizu.

Nadal je odmah uzeo servis protivniku i poveo s 2:0, Imao je Španjolac i u 3. igri dvije vezane break-prilike, ali je Federer ubacio četiri precizna prva servisa (2:1). Četvrtka igra u Španjolčevu znaku, ima tri vezane prilike za oduzimanje servisa. Federer izlazi na mrežu, a Nadal ga pasira bekhend-dijagonalom (4:1). Rafael lako dobiva servis, a onda je Federer ponovno suočen s dvije uzastopne break-lopte. Izlazi na mrežu, ali je njegov volej predugačak (6:1 za Nadala). Podatak da je Roger nakon osam drugih servisa ostao bez osvojenog poena dovoljno govori u njegovim šansama u prvom setu.

Susret karijere‘Roger je bio nervozan, a ja sam odigrao najbolji susret u svojoj karijeri. U drugom setu malo sam popustio, ali ispalo je odlično. Doista sam presretan nakon novoga naslova u Parizu’, rekao je Nadal.  

Druga igra drugog seta donosi nove probleme Federeru koji nikako ne može izbjeći protivnikove break-lopte. Rafael već prvu u dvije vezane pretvara u vodstvo 2:0. U trećoj igri Švicarac napokon pogađa nekoliko uzastopnih udaraca i smanjuje na 1:2. Nadal je opet imao šansu da oduzme Federeru servis, ali se Švicarac izvukao (2:2). Osma igra kidala je živce navijača obaju igrača, Federer je spasio tri break-lopte, ali je četvrtu Rafa pretvorio u prednost (5:3). Španjolac ubrzo sigurnim servisima dolazi do 2:0 u setovima (6:3).

Treći set nije počeo u skladu sa Švicarčevim željama. Rafael je iskoristio treću break-šansu i poveo sa 1:0. I u trećoj igri Federer ne može pronaći ritam i ponovno gubi servis (3:0). To je bio definitivni kraj za Federera.

Nadal je tako svoj četvrti naslov u Parizu osigurao bez izgubljenog seta, tek mu je Đoković u polufinalu jednom je dogurao do 13. igre.     (TPORTAL)

09.06.2008. 00:51:38
http://metro-portal.hr/rafael-nadal-cetvrti-put-osvojio-pariz/8345/