Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2008. 23:08:58

Rafa kralj trave i zemlje

Rafael Nadal prvi nakon Bjorna Borga spojio titule u Parizu i Wimbledonu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ian Walton, Reuters)

Vijest koja bi izazvala daleko manje pozornosti bila bi pobjeda Federera na pariškoj crvenoj zemlji. Dapače, iz godine u godinu očekuje se da će se to dogoditi i pronalaze se razlozi zbog čega se još nije. U međuvremenu, Rafael Nadal niže naslove u Parizu i dolazi sve dalje na travi Wimbledona. No, niti dva uzastopna finala nisu bila dovoljna skepticima da ovu godinu proglase njegovom.

U laganoj šetnji do finala Nadal je izgubio tek jedan set, u meču drugog kola protiv Gulbisa. A kad je nakon sat i pol igre dobio i drugi set, čak su i najzagriženiji poklonici Rogera Federera počeli pisati uvodnike o fantastičnom Španjolcu. Prekid zbog kiše ipak je vratio Federeru vjeru u sebe i slijedeća dva seta idu Švicarcu, u tie-breakovima. Čak dvije meč lopte u četvrtom setu Nadal nije uspio iskoristiti, što je dalo mogućnost Federeru da produži nadu u pobjedu.

Peti Grand Slam naslovPobjedom u Wimbledonu Nadal je došao do petog Grand Slam naslova, a prva četiri osvojio je u Roland Garrossu. 

Ponovni prekid kod 2:2 u petom setu dodao je potrebnu dramatiku finalu, a povratkom igrača na teren publika je došla na svoje – neizvjesna bitka za svaki bod, teško osvajanje gemova na svoj servis obojice igrača i nevjerojatni potezi s obje strane dizali su publiku na noge. Kraj je zapravo došao u 15. gemu, kada je Nadal uspio iskoristiti slabost Federera i uzeti mu servis, te rutinski privesti meč kraju. Podjednaka kvaliteta servisa, sjajni bekhendi obojice i iznenađujuće dobra igra Nadala na mreži obilježili su meč, no glavni razlog Federerova gubitka naslova ipak su neprisiljene greške kojih je napravio čak 52, gotovo dvostruko više od Nadala.

Ne mogu opisati kako se osjećam nakon pobjede. Jednostavno sam nevjerojatno sretan što sam osvojio ovu titulu jer to nisam mogao ni sanjati.
Rafael Nadal

Prvi puta nakon Bjorna Borga 1980. godine netko je uspio osvojiti Pariz i London u istoj godini. Niti Lendl, ni Sampras ili Federer, već Rafael Nadal. Nakon što je Đoković osvojio Australiju, može se očekivati da će Federer doći na Flushing Meadows odlučan da i ove godine osvoji barem jedan Grand Slam naslov.

Žensko finale ponudilo je još jedan dvoboj sestara Williams koje su se s mode i umjetnosti nakratko vratile u svijet vrhunskog tenisa da bi pokazale ostatku svijeta kako se igra u Wimbledonu. Pobjednica je, po peti put, postala starija Venus, dok je Serena ostala na dva naslova u All England Clubu. Slavlje su upotpunile pobjedom na turniru parova, savladavši u finalu Lisu Raymond i Samanthu Stosur. Najbolji muški par ove godine su Kanađanin Daniel Nestor i Srbin Nenad Zimonjić, koji su u četiri seta savladali veterane Jonasa Bjorkmana i Kevina Ullyetta. Mješovite parove dobili su Bob Bryan i Samantha Stosur u kratkom i brzom meču protiv Bobova brata Mikea i Slovenke Katarine Srebotnik.

06.07.2008. 23:08:58
http://metro-portal.hr/rafa-kralj-trave-i-zemlje/9523/