Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2009. 22:18:59
PO UZORU NA EUROPU

Radovan Fuchs najavio smanjivanje broja predmeta u gimnazijama

Hrvatski gimnazijalci dobro su pripremljeni, ali su i gradivom najopterećeniji đaci u Europi

(Vladimir Dugandžić/Cropix)

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Radovan Fuchs najavio je skoro osnivanje radne skupine koja će pripremati novi gimnazijski program koji bi trebao imati manji broj obveznih i veći broj izbornih predmeta.

Stručne službe ministarstva po ministrovom nalogu već proučavaju gimnazijske sustave europksih zemalja, a u razmatranje je ušao i model koji je u Hrvatskoj bio na snazi prije 'Šuvarovih reformi', javlja Jutarnji list.

Fuchs je rekao kako su hrvatski gimnazijalci dobro pripremljeni što se ne smije mijenjati, ali je napomenuo i kako su najopterećeniji đaci u Europi. Zbog toga će se pokušati približiti svjetskim trendovima koji imaju više izbornih i pet do deset obaveznih predmeta, kaže ministar.

Jutarnji navodi kako je Hrvatska trenutačno jedina zemlja u kojoj gimnazijalci tjedno u školi provode 34 sata i imaju između 15 i 17 obveznih nastavnih predmeta dok u drugim zemljama učenici tjedno slušaju između 9 i 13 predmeta, s tim da ih dio biraju sami.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić izjavio je kako će se osobno zalagati za to da učenici u gimnaziji imaju što veću paletu izbornih predmeta jer to traži današnje vrijeme.

"Naša je gimnazija dobra, no nastavimo li ovim tempom u škole uvoditi nove sadržaje, slomit ćemo djecu", rekao je Janjić dodavši da bi reforma brzo trebala donijeti pozitivne rezultate u kvaliteti nastave koja bi učenike trebala motivirati, a time i olakšati posao nastavnicima.

26.12.2009. 22:18:59
http://metro-portal.hr/radovan-fuchs-najavio-smanjivanje-broja-predmeta-u-gimnazijama/29410/