Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2012. 15:44:00
FACEWATCH ID

Rado biste postali cinker? Skinite aplikaciju!

Za pristojnu karijeru cinkera u Velikoj Britaniji dovoljan je smartphone i neka tarifa s povoljnim mobilnim internetom

Malo prtljanja po smartphoneu i evo karijere cinkera
Malo prtljanja po smartphoneu i evo karijere cinkera (Facewatch ID)

Britanska policija je već prošle godine građanima ponudila aplikaciju "Facewatch id", ali je ona isprva bila namijenjena prijavljivanju krivičnog djela. Tako su korisnici mogli preko te aplikacije poslati vlastite snimke krađe u trgovini, razbojstava ili drugih krivičnih djela.

Ali sad je britanska policija otišla i korak dalje. Prilikom instalacije aplikacije za smartphone korisnik se poziva da utipka svoj poštanski broj. Tada im, ovisno o mjestu stanovanja, policija šalje i fotografije osoba koje policija traži na tom području. Za sada se radi prije svega pronaći vandale koji su prošlog ljeta u Londonu učinili znatnu materijalnu štetu, ali policija se nada kako će to koristiti i za pronalaženje drugih kriminalaca.

U Njemačkoj je druga pjesma...

"Građani Londona nam tako mogu fantastično pomoći", komentira Mark Rowley iz londonske Metropolitan Police. "Svakog tjedna vlasnici smartphonea bi trebali malo pogledati ovaj app, jer preko njega šaljemo uvijek nove fotografije." Takva pomoć i denuncijacije građana putem moderne tehnologije se već odavno koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, no u mnogim drugim zemljama, a osobito u Njemačkoj, postoji mnoštvo propisa koji to otežavaju.

To ne znači da njemačka policija ne koristi pomoć građana u otkrivanju zločina i pronalaženju osumnjičenih. Već gotovo pola stoljeća je hit na njemačkoj televiziji emisija "Akttenzeichen XY... ungelöst" (Spis broj XY... neriješen) gdje policija izvještava o trenutnim slučajevima i moli građane za dojavu. Bernhard Witthaut iz Sindikata njemačkih policajaca smatra kako bi takva aplikacija bila samo suvremenije sredstvo metode koje se koristi već desetljećima.

Ali Andre Meister iz udruge Digitale Gesellschaft (Digitalno društvo) upozorava kako to nipošto nije tako jednostavno. Jer kad su slike određenih osoba u svjetskoj mreži, te fotografije kreću svojim putem: oni se kopiraju, šalju i povezuju, a osobe se već unaprijed smatra kriminalcima - dakle bez ikakve sudske presude. Plakate traženih koje vješa policija, ona ih i skida nakon nekog vremena, na ekranu televizora su također "fantomske slike" osumnjičenih - ali samo neko vrijeme. Ali na internetu, osobe sa fotografija se više ne traže kao svjedoci ili kao osumnjičeni - nego kao kriminalci.

Facebook s "plavim rotirajućim"

Policajac Witthaut priznaje kako je ovakva, njemačka zaštita privatnosti građana "ponekad prepreka za policijsku istragu. Zato i vrijedi optužba kako je zaštita privatnosti često i zaštita kriminalaca." Ipak, policija pokrajine Donje Saske je još u veljači prošle godine preko Facebooka pokušala riješiti jedan slučaj. Već to je izazvalo burne prosvjede stručnjaka koji su upozoravali kako se na taj način traži osoba za koju nije dokazano da je kriva i to preko socijalne mreže gdje praktično nije moguće izbrisati podatke ako se optužbe pokažu netočne.

No njemačka policija je barem bila toliko dosjetljiva da je svaki poziv na pomoć građana popratila velikim naslovom da građani nipošto ne koriste socijalnu mrežu i za dojavu - tako da onda i zločinci mogu pratiti tijek istrage. Ipak, već prvih sati se uz policijsku tražilicu pojavilo mnogo komentara - ali većina je zbijala šale na račun policajaca.

Piše: Julia Mahncke / A. Šubić / DW
01.07.2012. 15:44:00
http://metro-portal.hr/rado-bi-postali-cinker-skinite-aplikaciju/72333/