Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2015. 14:40:38
DA?

Radno vrijeme treba biti od 10 sati

Tjeranje zaposlenika da rade prije 10 sati je ravno mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeti se ili se naći pod velikom količinom stresa

Kada bi trebali početi raditi?
Kada bi trebali početi raditi? (Arhiva)

Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinkroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9-17, a to predstavlja 'ozbiljnu prijetnju' učinkovitosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju.

Dr. Paul Kelley s Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosječan 10-godišnjak neće moći pravilno fokusirati na nastavu prije 8,30 sati dok bi 16-godišnjaci za najbolje rezultate trebali početi u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomicanje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio ravnatelj jedne srednje škole, promijenio je početak nastave s 8,30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje tjeraju zaposlenike da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

- Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali početi raditi u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći promijeniti 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu - zaključio je Kelley.

09.09.2015. 14:40:38
http://metro-portal.hr/radno-vrijeme-treba-biti-od-10-sati/93788/