Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2010. 14:24:23
SINDIKAT UPOZORIO

Radnici TESU-a rade gladni i čekaju da se netko smiluje

Šestotinjak radnika pulskog Uljanika okupilo se na današnjem polusatnom štrajku solidarnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/Cropix)

On je održan u krugu brodogradilišta kao potpora radnicima Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) koji šest mjeseci nisu dobili plaće, dok blokada računa otežava normalno poslovanje premda ovo 100-postotno izvozno poduzeće ima narudžbi.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko naglasio je kako je radnicima TESU-a dosta obećanja već žele rješenje "sada i odmah". "Radnici TESU-a rade gladni i čekaju da se netko smiluje. Oni su obeshrabreni i poniženi i traže jednostavno rješenje da im se omogući da rade i da budu za to plaćeni", kazao je Šverko.

Lidija Smoljan je u ime radnika TESU-a istaknula kako su radnici fizički i psihički iscrpljeni, a rješenje njihovoj agoniji zapravo ovisi o jednoj odluci i jednom potpisu. "Od obećanja se ne živi stoga apeliramo na sve odgovorne, a poglavito na vlasnika odnosno Ministarstva financije te premijerku Kosor da ispune svoje obećanje i da riješe našu agoniju", poručila je Smoljan.

Glavni sindikalni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača ponovio je danas kako je agonija ovog perspektivnog izvoznika sramotna mrlja na svima koji ne žele pomoći dok "gladni radnici gube i posljednju nadu". "Žalosno je da je TESU poduzeće u koje vjeruju naručitelji poslova iz inozemstva, poslovni partneri i radnici, ali ne vjeruje samo vlasnik odnosno Vlada", ustvrdio je Kutlača izrazivši nevjericu kako Vlada ne podupire proizvodnju koja jedina može zemlju izvući iz krize.

Po njegovim riječima to je sramotna i poražavajuća činjenica i upravo ono što se danas događa radnicima TESU-a sutra se može realno događati svakom Uljanikovom radniku. "Žalosno je da se to događa jednom Uljaniku, jednom gradu i jednoj županiji koji se hvale da su lideri u državi", zaključio je Kutlača koji je izrazio zabrinutost da će se uskoro održavati takvi skupovi za očuvanje Uljanika i mnogih drugih poduzeća u Istri.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić istaknuo je kako je ono što se danas događa zapravo posljedica liberalnog kapitalizma u kojem su, kako je rekao, "neki krali ovu državu 19 godina, dok je sada došlo vrijeme da se narod počeo buditi". "Ako se situacija s TESU-om ne riješi ovaj tjedan, sljedećeg će tjedna naši povjerenici provesti referendum među radnicima komunalnih poduzeća, nakon čega slijedi blokada Pule. Ako i to bude malo, idemo dalje", poručio je Bruno Bulić. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 14:24:23
http://metro-portal.hr/radnici-tesu-a-rade-gladni-i-cekaju-da-se-netko-smiluje/44044/