Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 11:19:00
ŽIVOT NA MINIMALCU

Radnici splitske Željezare nemaju izbora, dolaze prosvjedovati u Zagreb

Sindikat metalaca Hrvatske najavljuje da će radnici, ako se danas ne riješe njihovi zahtjevi, prenoćiti pred zagrebačkom katedralom

Radnici splitske Željezare
Radnici splitske Željezare (Nikola Vilić/CROPIX)

Oko 150 radnika splitske Željezare jutros je u tri autobusa krenulo u Zagreb na prosvjed na kojem će zatražiti nastavak proizvodnje u Željezari bez otvaranja stečaja. Očekuje se da bi autobusi mogli stići u Zagrebu oko 13 sati, nakon čega će se dio radnika uputiti prema zgradi Državnog odvjetništva, dio njih prema Markovu trgu, a većina prema Kaptolu, pred zagrebačku katedralu, najavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mladen Bekavac.

Sindikat najavljuje da će radnici, ako se danas ne riješe njihovi zahtjevi, i prenoćiti pred katedralom. Sindikalci ističu da većina radnika od njih ukupno 400 ne radi godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak 2,5 godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno. Otkako je obustavljena proizvodnja radnici su pokušavali prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) i Ministarstvom gospodarstva izboriti za raskid ugovora s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrex, te tražili da se na bilo koji način pokrene proizvodnja.

Porazne činjeniceVećina radnika od njih ukupno 400 ne radi godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak 2,5 godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno.

Radnici su jučer iz HFP-a dobili tekst nacrta javnog natječaja za davanje u zakup pogona tvornice, ali s njim nisu u potpunosti zadovoljni pa će tražiti da i njihove stručne službe rade na doradi toga teksta. Imaju neslužbene informacije da je za zakup pogona Željezare zainteresiran zagrebački CIOS. Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak izvijestio je da se Zlomrex nije očitovao o ponudi HFP-a o načinu razrješenja vlasničkih odnosa koji su preduvjet pokretanja proizvodnje u Željezari.

HFP će stoga danas aktivirati naplatu korporativnih jamstava od Zlomrexa u ukupnom iznosu od 87 milijuna kuna, rekao je Duvnjak. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač napomenuo je da je nekoliko stranih tvrtki bilo ozbiljno zainteresirano za Željezaru Split, a kontaktirano je i nekoliko domaćih tvrtki zainteresiranih za obnovu proizvodnje koje su poslale i pismo namjere. HFP je pripremio i tekst javnog natječaja, no sve to je uzalud bez rješenja spora sa Zlomrexom, istaknuo Popijač. Ministar je u vezi prosvjeda radnika Željezare rekao kako mu nije jasan cilj te akcije s obzirom da HFP čini sve kako bi riješio pitanje njihove tvrtke. (hina/metro-portal)

21.10.2010. 11:19:00
http://metro-portal.hr/radnici-splitske-zeljezare-nemaju-izbora-dolaze-prosvjedovati-u-zagreb/50066/