Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 15:23:58
kosor pomozi

Radnici splitske Željezare Božić će dočekati u tvornici

Proizvodnja je prekinuta u travnju ove godine, a radnici za to okrivljuju poljski Zlomrex koji je 2007. postao većinskim vlasnikom , ali nije ispunio svoje ugovorne obveze

(Duje Klarić/CROPIX)
Zbor radnika splitske Željezare na današnjem je sastanku odlučio idućeg tjedna organizirati blokadu prometnice na Mostinama, dijelu grada gdje se nalazi jedan od pogona željezare, ako Vlada i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) žurno ne poduzmu mjere kako bi se raskinuo kupoprodajni ugovor s poljskom tvrtkom Zlomrex i omogućio nastavak proizvodnje u Željezari, izvjestio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mladen Bekavac.

"Zbor radnika također je odlučio da će radnici u znak nezadovoljstva predstojeću Badnju večer i Božić provesti u krugu tvornice, ako se do tada ne razriješi teška situacija u Željezari", rekao je Bekavac Hini.

Proizvodnja u splitskoj Željezari prekinuta u travnju ove godine, a radnici za prekid okrivljuju poljski Zlomrex koji je ugovorom iz 2007. godine postao većinskim vlasnikom Željezare ali nije ispunio svoje ugovorne obveze, zbog čega je tvrtka dovedena u teško stanje. "Otkako je prestala proizvodnja, Vlada i HFP su nas već tri puta izigrali obećavajući nam da raskid ugovora sa Zlomrexom i ponovno pokretanje proizvodnje, no to se nije dogodilo", kazao je Bekavac.

Nakon prestanka proizvodnje radnici dobivaju od HFP-a mjesečni minimalac, a Bekavac tvrdi kako se radi o HFP-ovom hipotekarnom kreditu. "Svakog mjeseca HFP od banke uz kamatu od devet posto posudi 900.000 kuna za minimalne plaće, a pritom se na Fond kao hipoteka uknjiži dio zemljišta koje je u vlasništvu Željezare", kaže Bekavac. Sindikalni predstavnici i dio radnika splitske Željezare u proteklih su osam mjeseci čak četiri puta štrajkali glađu, a štrajk bi prekidali nakon intervencija Vlade i HFP-a. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 15:23:58
http://metro-portal.hr/radnici-splitske-zeljezare-bozic-ce-docekati-u-tvornici/28615/