Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2009. 13:37:15
split:

Radnici Salonita idu u štrajk glađu

Prosvjedu radnika ispred Trgovačkog suda u Splitu pridružilo se i nekoliko studenata koji ih podržavaju u borbi za njihova prava

(Getty Images)

Skupina od oko stotinjak radnika Salonita jutros je osmi radni dan za redom prosvjedovala ispred Trgovačkog suda u Splitu.

Radnici traže da se ukine nedavna odluka stečajnog suca njihove tvrtke Joze Ćalete po kojoj im je dat otkaz u daljnjim aktivnostima na sanaciji po zdravlje opasnih preostalih šest tisuća tona betonsko-azbestnih cijevi iz tvorničkog kruga.

Danas su zaprijetili da će stupiti u štrajk glađu ako se ta odluka ne ukine.

Nezadovoljni radnici nosili su transparente s natpisima "Bili radnici sada patnici", "Ćaleta najveća rupa u zakonu". Dio prosvjednika bio je odjeven u majice s natpisom "Izigrani, prevareni, napušteni".

Jutrošnjem prosvjedu radnika Salonita pridružilo se, po prvi put, i nekoliko studenata koji su rekli da su došli podržati radnike u borbi za njihova prava.

Prosvjednici su povremeno uzvikivali pogrdne riječi upućene Ćaleti i dužnosnicima Trgovačkog suda, između ostalog: "lopovi", "lažovi", "vi trebate u zatvor".

Tražeći da im se produlje ugovori o radu, nezadovoljni radnici ističu kako im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sredstva za plaće za nastavak sanacije i dekontaminacije od azbesta.

Za prošlotjednog posjeta Salonitu ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vinko Mladineo, rekao je kako je odlukom stečajnog suca o neprodužavanju ugovora o radu radnicima koji su trebali nastaviti sanaciju izigran taj Fond.

Predsjednik Trgovačkog suda u Splitu Ivo Bakalić prošlog je tjedna izjavio kako u sadašnjim okolnostima radnicima Salonita stečajni sudac Jozo Ćaleta neće produžiti ugovor o radu.

Istaknuo je i da je dosadašnja sanacija od azbesta u Vranjicu, gdje se nalazi tvornica, obavljena na temelju zaključka Vlade iz 2006. godine, ali da za nastavak sanacije, po novim zakonskim propisima iz srpnja 2009., sada najprije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mora donijeti odluku o sanaciji.

(Hina/Metro)

14.09.2009. 13:37:15
http://metro-portal.hr/radnici-salonita-idu-u-strajk-gladju/22024/