Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2010. 17:04:43

Radnici Poljoprerade prosili u središtu Zagreba

POGLEDAJTE VIDEO: Ivica Rogić, regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske, istaknuo je da su radnici uzalud kucali na sva moguća vrata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX /Infopunkt.tv)
Pedesetak radnika Poljoprerade iz Hrvatskog Leskovca prosilo je danas "sa škrabicama" na Trgu bana Jelačića, kako bi time još jednom skrenuli pozornost na neizdrživu situaciju u kojoj se nalaze budući da već četiri mjeseca nisu primili plaće, a doprinosi im nisu uplaćivani dvije godine.

Ivica Rogić, regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske, koji je organizirao tu akciju, istaknuo je kako su radnici uzalud kucali na sva moguća vrata, od predsjednika Republike Ive Josipovića, preko premijerke Jadranke Kosor, do ministra financija Ivana Šukera, pa i predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava Furia Radina.

Država je osigurala hranu za 150.000 kokoši koje su gladovale na farmi Poljoprerade, no radnici još nisu dobili ni kunu. U Hrvatskoj se danas više poštuju zakoni o zaštiti životinja nego ljudi pa moramo prositi da bi preživjeli, ogorčeno je kazao Rogić.

Nakon toga radnici su se uputili na Markov trg, tražeći razgovor s nekim iz Vlade ili Hrvatskog sabora, no policija ih je zaustavila kod Kamenitih vrata. Rogića i izaslanstvo radnika ipak su primili ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, no nakon razgovora s njima sindikalci su ostali jednako nezadovoljni.

"Obećali su nam da će sutra državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić uputiti prijedlog da radnici dobiju pomoć preko Centara za socijalnu skrb, ali mi to smatramo podcjenjivanjem i jalovim potezima", rekao je Hini Ivica Rogić. Najavio je za iduće dane nove akcije nezadovoljnih radnika, a već sutra će doći u zagrebačko Gradsko poglavarstvo tražiti konkretnu pomoć za radnike o kojima već mjesecima nitko ne brine osim sindikata. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 17:04:43
http://metro-portal.hr/radnici-poljoprerade-prosili-u-sredistu-zagreba/39432/