Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2011. 14:05:00
VELIK NAPREDAK

Radnici po prvi put ušli u zgradu reaktora 3 u Fukushimi

Radnici u zaštitnoj odjeći počeli su inspekciju u zgradi reaktora 3, u koju se nije ulazilo od 11. ožujka kada su katastrofalan potres i tsunami izazvali taljenje gorivih šipki i eksploziju

Fukushima
Fukushima (Facebook)

Japanski radnici prvi su put ušli u posljednju od tri zgrade reaktora u nuklearki Fukushimi, priopćio je u četvrtak nuklearni operator TEPCO koji pokušava stabilizirati nuklearku iz koje radijacija istječe već više od dva mjeseca, javlja Hina.

Radnici u zaštitnoj odjeći počeli su inspekciju u zgradi reaktora 3, u koju se nije ulazilo od 11. ožujka kada su katastrofalan potres i tsunami izazvali taljenje gorivih šipki i eksploziju vodika koja je odnijela krov zgrade. TEPCO želi nastaviti s radovima u zgradama reaktora kako bi spriječio moguće daljnje eksplozije vodika i postavio održivi sustav hlađenja koji će stabilizirati reaktore, iako su visoke razine radijacije otežale njihove napore.

Uprava Fukushime objavila je prošlog tjedna da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz reaktora za koji se vjerovalo da će se najbrže staviti pod kontrolu. Dvojica djelatnika TEPCO-a, koji su ušli u zgradu reaktora 3 u srijedu navečer, bila su izložena radijaciji nižoj od 3 milisieverta tijekom 10-minutnog boravka u postrojenju. Radnici su već bili u zgradama reaktora 1 i 2.

"Ulazak radnika u zgrade reaktora je možda najveći napredak (od TEPCO-ve objave plana za stabiliziranje reaktora)", izjavio je profesor za nuklernu energiju koji je želio ostati anoniman. "Oni su omogućili ventilaciju zgrade reaktora, a to će također omogućiti TEPCO-u da postavi i crpke", dodao je.

Ova nuklearna kriza izazvala je nacionalnu raspravu o nuklearnoj sigurnosti i pojačala je potporu pozivu protunuklearnih skupina da se odustane od planova, objavljenih prrošle godine, o izgradnji devet novih reaktora do 2020., i najmanje 14 do 2030. Japanski ministar za nacionalnu strategiju Koichiro Gemba izjavio je u četvrtak da će biti nemoguće nastaviti s planovima za izgradnju svih 14 reaktora, javila je novinska agencija Kyodo.

19.05.2011. 14:05:00
http://metro-portal.hr/radnici-po-prvi-put-usli-u-zgradu-reaktora-3-u-fukushimi/59036/