Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2012. 13:58:17
UNATOČ RASTU

Radnici novreškog javnog sektora nakon 28 godina u štrajku

Sindikalni čelnici kažu da rast plaća u javnom sektoru stalno kaska za plaćama u privatnome, te da vladini zaposlenici imaju pravo na više povlastica

Fotografija vijesti

Iako norveško gospodarstvo ostvaruje rast unatoč tomu što ostatkom kontinenta drma gospodarska kriza, državni zaposlenici u toj zemlji odlučili su se na prvi štrajk u 28 godina, prenosi Hina.

Zbog štrajka ne rade škole, a zatvoreni su i vrtići i druge javne ustanove.

Štrajka se na neodređeno vrijeme, a akcija obuhvaća 25-30 tisuća od 600 tisuća zaposlenika u javnom sektoru na državnoj i lokalnoj razini. Vjeruje se da će se štrajk i proširiti ne postigne li se dogovor.

Sindikalni čelnici kažu da rast plaća u javnom sektoru stalno kaska za plaćama u privatnome, te da vladini zaposlenici imaju pravo na više povlastica od snažnog norveškog gospodarstva.

"Da baš javni sektor bude prvi u redu za kresanje? To je veoma neobično", kaže Arne Johannesen, jedan od sindikalnih pregovarača. Sindikalni zahtjevi "nisu drski", kaže.

Vlada očekuje da plaće ove godine narastu za 3,75 posto te za četiri posto dogodine, u skladu s prognozama središnje banke. Pojedinosti o pregovorima nisu poznate, ali zna se da privatni sektor govori o ovogodišnjem rastu plaća od nešto ispod četiri posto.

24.05.2012. 13:58:17
http://metro-portal.hr/radnici-novreskog-javnog-sektora-nakon-28-godina-u-strajku/71310/