Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2011. 21:45:58
BIJEG IZ LIBIJE

Radnici CROSCO-a večeras u Zagrebu, Italija čeka izbjeglički val

Na putu prema Zagrebu nalazi se 18 radnika CROSCO-a, Talijani upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu

Zrakoplov
Zrakoplov (Wikipedia)

Radnici CROSCO-a na putu su prema Zagrebu, priopćeno je večeras iz Croatia Airlinesa, prenosi Hina.

S obzirom da nije bilo mogućnosti da se organizira izravan charter let između Tripolija i Zagreba, radnici će do Beča stići zrakoplovom Austrian Airlinesa.

U Beču ih već očekuje zrakoplov Croatia Airlinesa, koji će sve hrvatske radnike prevesti u Zagreb, a posada zrakoplova ima nalog da se u zrakoplov prime svi hrvatski državljani pristigli letom iz Tripolija, ističe se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Izbjeglički val ide prema Italiji

Italija je u srijedu upozorila na moguću humanitarnu katastrofu uslijed vala izbjeglica iz nasiljem pogođene Libije i zatražila pomoć svojih europskih partnera u rješavanju očekivanog priljeva immigranata.

"Imigracija iz Libije, koja je bila zaustavljena ili usporena posljendjih godina, mogla bi se dramatično povećati ako sadašnje stanje pravog građanskog rata dovede do urušavanja sustava", rekao je talijanskom parlamentu ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Govorimo o 200.000, 250.000, 300.000 ljudi čija je jedina nada doći na vrata Europske unije morem. To je perspektiva na koju bi se u bliskoj budućnosti trebali pripremiti ne samo Italija nego i Europska unija", rekao je Frattini.

On je rekao da je Italija osudila nasilje u Libiji i da vjeruje da su procjene o oko 1000 ubijenih u nemirima vjerodostojne.

Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a koje izlaze na Sredozemlje, Grčke, Španjolske, Francuske, Malte i Cipra, sastali su se u Rimu i zatražili od Unije da ustanovi "fond solidarnosti" za možebitni masovni egzosud iz Libije.

Ministri su uoči sastanka ministara zemalja EU-a u četvrtak u Bruxellesu rekli da bi imigranti i tražitelji azila trebali biti raspoređeni među svim članicama EU-a.

23.02.2011. 21:45:58
http://metro-portal.hr/radnici-crosco-a-veceras-u-zagrebu-italija-ceka-izbjeglicki-val/55734/