Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2010. 18:16:00
HOĆEMO PLAĆE

Radnice Kamenskog u prosvjednoj šetnji u centru Zagreba

Dok su radnice prosvjedovale, njihovo izaslanstvo razgovaralo je s danas imenovanim predstečajnim upraviteljem Zdravkom Mitakom o stanju u tvrtki

Radnice Kamesnkog u prosvjednoj šetnji Zagrebom
Radnice Kamesnkog u prosvjednoj šetnji Zagrebom (Neja Markičević/CROPIX )

Radnice Kamenskog, koje su jutros započele štrajk tražeći isplatu zaostalih plaća, prošetale su se u prosvjednoj povorci između 14,30 i 15,30 od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića i natrag. Nekoliko stotina radnica sa transparentima i zviždaljkama prošlo je Ilicom ne zaustavljajući promet, uz povremeno skandiranje "Hoćemo plaće".

Dok su radnice prosvjedovale, njihovo izaslanstvo razgovaralo je s danas imenovanim predstečajnim upraviteljem Zdravkom Mitakom o stanju u tvrtki. Trgovački sud u Zagrebu danas je donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka za tekstilnu tvornicu Kamensko i Mitaka imenovao predstečajnim upraviteljem. "Mitak nas je izvijestio da ima ovlasti samo za utvrđivanje činjenica jesu li se stekli uvjeti za pokretanje stečaja i o tome će se izjasniti 12. listopada na ročištu na Trgovačkom sudu u Zagrebu", rekao je Hini regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Željko Šegina.

Ako se to utvrdi, moguće je da već 12. listopada bude donesena odluka o pokretanju stečajnog postupka, kaže Šegina. Međutim, postoji mogućnost da pokretač stečaja, jedna tvrtka iz Sjeverne Irske, odustane od stečaja, tako da još ništa nije sigurno, dodao je. Radnice će sutra nastaviti sa štrajkom, jer ne prihvaćaju ponudu Uprave da prestanu štrajkati u zamjenu za isplatu jedne plaće do kraja tjedna. One traže isplatu najmanje triju od ukupno pet zaostalih plaća, a mogu nastaviti legalno štrajkati sve do pokretanja stečajnog postupka. Odluku o daljnjim potezima sindikat i radnice trebali bi donijeti sutra nakon što u tvornici razgovaraju s predstečajnim upraviteljem Mitakom, a sastanak je zakazan za 10 sati. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 18:16:00
http://metro-portal.hr/radnice-kamesnkog-u-prosvjednoj-setnji-u-centru-zagreba/48935/