Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2010. 09:50:00
PET PLAĆA

Radnice Kamenskog počele opći štrajk

Sve radnice Kamenskog odlučile su se na opći štrajk do isplate plaća ili pokretanje stečajnog postupka

Radnice Kamenskog
Radnice Kamenskog (Sandra Simunovic / CROPIX)

Radnice tekstilne industrije Kamensko počele su jutros opći štrajk, koji će trajati dok im poslodavac ne isplati tri zaostale plaće ili se pokrene stečajni postupak. U Kamenskom je zaposleno oko 430 ljudi, a po riječima sindikalne povjernice Ave Gavran, štrajkaju svi osim onih koji su na bolovanju.

Također je najavila da će radnice nakon zavšetka radnog vremena u 14,30 sati organizirati prosvjednu šetnju od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića i natrag.

Poslodavac je radnicama dužan ukupno pet plaća, što po njihovoj računici iznosi između 14 i 15 tisuća kuna po osobi, a također im nije već dvije godine uplaćivao doprinose, kao ni plaćao poreze.

U Sindikatu tekstila ne očekuju da će uprava Kamenskog ispuniti zahtjev štrajkašica i isplatiti im plaće, već drže da će štrajk trajati do dolaska stečajnog upravitelja. Po riječima regionalnog sindikalnog koordinatora Željka Šegine, iz Trgovačkog suda u Zagrebu dobivena su pismena jamstva da će stečajno ročište biti održano što je prije moguće.

U međuvremenu, među radnicama se prikupljaju podaci potrebni za primanje što hitnije pomoći od centara za socijalnu skrb.

Naime, kako već pet mjeseci nisu primile ni lipu, mnoge od njih su na rubu egzistencije. Hitna pomoć iz centara za socijalnu skrb, kao i sastanci s predstavnicima banaka Zagrebačkog holdinga i Porezne uprave, dogovoreni su u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzeništva, čiji su se predstavnici obvezali da će pomoći radnicama kako bi premostile ovo za njih izuzetno teško razdoblje.(hina/metro-portal)

29.09.2010. 09:50:00
http://metro-portal.hr/radnice-kamenskog-pocele-opci-strajk/48895/