Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2010. 18:32:00
BORBA ZA PLAĆE

Radnice Kamenskog odlučile nastaviti štrajk glađu

Radnice će u srijedu, 29. rujna započeti štrajk sa zahtjevom da im se isplate barem plaće za svibanj, lipanj i srpanj

Radnice Kamenskog
Radnice Kamenskog (Goran Mehkek / CROPIX)

Dvadesetak radnica tekstilne industrije Kamensko nastavlja štrajk glađu unatoč apelima njihovih kolegica i studenata koji su ih došli podržati, odlučile su radnice na današnjoj javnoj tribini na Trgu Francuske Republike. Iako su ih ostale radnice Kamenskog i predstavnici sindikata i studenata nekoliko zagrebačkih fakulteta moli da nakon pet dana prekinu štrajk glađu, jer će im trebati snaga za nastavak borbe, radnice su odlučile ići do kraja, odnosno dok im se ne isplate plaće koje nisu primile već pet mjeseci.

Na tribini u organizaciji studenata, koji su najavili da će nastaviti borbu zajedno s radnicama, oštro su kritizirani Uprava Kamenskog, Vlada i sindikalni čelnici jer su dozvolili da Kamensko propadne, a radnice doslovno gladuju.

>>Radnice Kamenskog i dalje štrajkaju glađu

"Kada smo u Domovinskom ratu šivale u tri smjene za našu vojsku, onda smo bile kuća europske mode, kada smo šivali odjela po mjeri za prvog hrvatskog predsjednika bili smo kuća europske mode, a sada kada tražimo svoje plaće smo kuća europske sramote", rekla je jedna uplakana radnica.

Studenti su uvjeravali radnice da one mogu voditi tvrtku i pokrenuti proizvodnju i bez direktora te isticali kako je to jedini način da sačuvaju svoja radna mjesta. Bez vas Kamensko će propasti, direktor je javno rekao da će ga prodati. On će pokupiti novce i otići u inozemstvo, a pitanje je gdje ćete vi pronaći novi posao, rekao je radnicama profesor s Filozofskog fakulteta Mate Kapović.

Među radnicama se također postavilo pitanje trebala li pokrenuti stečajni postupak, kako predlaže sindikat, jer se boje da će to značiti likvidaciju tvornice koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u središtu Zagreba. Radnice će, nakon što se dovrši postupak mirenja, u srijedu, 29. rujna, započeti štrajk sa zahtjevom da im se isplate barem plaće za svibanj, lipanj i srpanj.

Mnogo žučnih riječi upućeno je i vlastima koje su omogućile stanje u kojem radnici moraju dolaziti na posao i uredno obavljati svoje zadatke, iako ih poslodavac već mjesecima nije platio. Poručile su i premijerki Jadranki Kosor kako je to prilika da pokaže da je "prva sindikalistica Hrvatske".

Radnice Kamenskog će nastaviti prosvjedovati na Trgu Francuske Republike i preko vikenda, a studenti su za ponedjeljak najavili novu javnu tribinu.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 18:32:00
http://metro-portal.hr/radnice-kamenskog-odlucile-nastaviti-strajk-gladju/48610/