Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2011. 16:15:12
ENERGIZER HPE 40

Radman otkrio antioksidans od grožđa, rajčice i zelenog čaja

Novi antioksidans je koktel prirodnih aktivnih supstanci koje bez štetnih djelovanja utječu na smanjenje rizika od bolesti zbog oštećenja stanica kod starenja

Fotografija vijesti

Energizer HPE 40 novi je nevitaminski antioksidans nove generacije koji su danas u Zagrebu predstavili njegovi tvorci prof. Miroslav Radman i dr. Slavko Ivković, a njihova su mjerenja, izvršena u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu, pokazala da ta mješavina supstanci daje najbolje rezultate od dosad poznatih antioksidansa, piše Hina.

Antioskidansi su, inače, tvari koje štite od propadanja stanica organizma i najveći su borci protiv raznih bolesti.

Novi proizvod koji bi, kako je naglašeno, trebao postati prepoznatljiv hrvatski brand, osmišljen je na osnovi brojnih znanstvenih studija. Sadrži koktel prirodnih aktivnih supstanci koje, istaknuli su, bez štetnih djelovanja utječu na smanjenje rizika od bolesti zbog oštećenja stanica uslijed procesa starenja.

Među ostalim Energizer sadrži ekstrakte koštica grožđa (resveratrol), rajčice (likopen) i zelenog čaja (EGCG) koji imaju izrazito snažno antioksidativno djelovanje, primjerice nekoliko tisuća puta jače nego vitamin E, istaknuto je na predstavljanju u hotelu Esplanade.

Energizer se trenutno proizvodi u Sloveniji i Njemačkoj, a uskoro bi trebala početi njegova prodaja putem interneta.

Hrvatski znanstvenik i član Francuske akademije znanosti prof. Miroslav Radman kazao je kako se prvi put predstavlja konkretan proizvod nastao u MedILS-u. On je pak dio novog trenda u svijetu, a to je okretanje ka medikaliziranoj hrani i nutriceutici, kojima se želi spriječiti razvoj bolesti, Radman se nada da će taj trend za 5-10 godina zauzeti mjesto današnje farmaceutske industrije.

Život je, istaknuo je Radman, biokemija, a na slabosti organizma treba djelovati preventivno. Iako su antibiotici spasili desetke tisuća života, prevencija je omogućila da se milijuni ljudi ne razbole i da se očekivani životni vijek u posljednjih 100 godina udvostruči, primjerice u žena sa 40 na 80 godina života.

Dr. Slavko Ivković, inače član Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu, istaknuo je kako je odlika ljudskog života sposobnost obnove svih stanica organizma svakih sedam godina, ali i sposobnost samoizliječenja, pa bi svi iznad 45 godina starosti trebali uzimati neki antioksidans.

Posebice stoga se sa starenjem povećava broj proteina oštećenih oksidacijom, a broj pacijenata starijih od 40 godina koji obolijevaju od karcinoma, neurodegenerativnih ili autoimunih bolesti je u stalnom porastu.

20.10.2011. 16:15:12
http://metro-portal.hr/radman-otkrio-antioksidans-od-grozdja-rajcice-i-zelenog-caja/64587/