Metro-portal.hr

objavljeno 05.09.2018. 12:29:00
NAJAVE

Radionica Aktiviranje geopoetičnog na Ganzu!

Radionicu će voditi Angela Rawlings koja u svojoj izvedbenoj praksi traži i istražuje empatiju između bića - bilo da su ljudska, više-nego-ljudska, drugačija-nego-ljudi, ne-ljudi

Angela Rawlings radi jako zanimljive stvari
Angela Rawlings radi jako zanimljive stvari (Maja Jantar)

Radionica Angele Rawlings  Aktiviranje geopoetičnog održat će se od 17. do 21. rujna u sklopu Ganz novog festivala u MM centru i Francuskom paviljonu. Aktiviranje geopoetičnog je kros- ili interdisciplinarna radionica istraživanja geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima. Kako možemo uskladiti međusobnu zavisnost nas i ekosustava kroz umjetničke prakse kao metode istraživanja?

Radionicu će voditi Angela Rawlings koja u svojoj izvedbenoj praksi traži i istražuje empatiju između bića - bilo da su ljudska, više-nego-ljudska, drugačija-nego-ljudi, ne-ljudi. Njezine izvedbene prakse u proteklih petnaest godina uključuju osjetilnu poeziju, glasovnu i kontakt improvizaciju, kazalište ruralnog, i razgovore s krajolicima, a metode joj se temelje na defamilijarizaciji (otuđivanju) i usklađenosti za razvijanje intimnosti, na principima iskustvenog znanja i transformativnog djelovanja. Angela trenutno istražuje izvedbene metode vezane uz geokronologiju u antropocenu, s posebnim naglaskom na kružne procese koji se odvijaju na obalama. U tom kontekstu Angela osmišljava site-respondent predstave dugog trajanja povezane s dubokim (geološkim) vremenom i spekulativnim budućnostima te zvukovne skladbe za aktiviranje onog skrivenog ili zakopanog. 

Radionica je namijenjena umjetnicima (svih profila i polja djelovanja; kako piscima, pjesnicima, dramaturzima, tako i glazbenicima, plesačima, izvođačima, filmskim i multimedijalnim umjetnicima, itd...) i ljubiteljima umjetnosti kojima se pruža prilika da upotrijebe Angeline metode za stvaranje novog, zajedničkog rada. Radionica bi mogla biti zanimljiva svima koje zanima interdisciplinarnost, zvukovno skladanje, improvizacija, eksperimentalna književnost ili okolišna etika.

Na radionici će se otvoriti prostor različitim pristupima stvaranju zvučnih i pisanih skladbi te istraživati opreke i doslusi jezika i kultura sudionika. Radionica će biti na engleskom jeziku, no pisane dijelove sudionici mogu izraditi na bilo koje(i)m jeziku(cima).

Održavat će se od 17. do 21. rujna 2018. od 10 do 17 sati u MM centru i Francuskom paviljonu. Jedan radionički dan sastojat će se od terenskog rada, intimnog susreta s krajolikom. Sudionicima se savjetuje da obuku ugodnu odjeću jer će većinu vremena provesti krećući se. 

Radionica je BESPLATNA, ali je broj mjesta ograničen. Stoga su obavezne prethodne prijave. Pošaljite kratki životopis i kratku motivaciju (razloge, želje, motive za sudjelovanjem), kao i vaš kontakt na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 14. rujna u ponoć. Sudionici su obavezni prisustvovati svim danima radionice. To će nam omogućiti kontinuirano zajedničko iskustvo bez rekontekstualizacije ili ponavljanja materijala.

BIOGRAFIJA:
Angela Rawlings interdisciplinarna je umjetnica. Autorica je nekoliko knjiga, između ostalog Wide slumber for lepidopterists (Coach House Books, 2006.), Gibber (internetsko izdanje, 2012.), o w n (CUE Books, 2015.) i si tu (MaMa Multimedijalni Institut, 2017.). Njezinu knjigu Wide slumber for lepidopterists 2014. uglazbili su Valgeir Sigurðsson i VaVaVoom. Autorica je i više libreta, primjerice Bodiless (za Gabrielle Herbst, 2014.) i Longitude (za Davíða Brynjara Franzsona, 2014.). Članica je dua Moss Moss Not Moss. 2012. izabrana je za Queensland Poet-in-Residence, a 2013. nominirana za nagradu Leslie Scalapino za inovativne dramatičarke. Doktorandica je izvedbene geokronologije u antropocenu na Sveučilištu u Glasgowu.

Više informacija na: http://arawlings.is

05.09.2018. 12:29:00
http://metro-portal.hr/radionica-aktiviranje-geopoeticnog-na-ganzu/114166/