Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2010. 12:01:00
UNATOČ PROSVJEDIMA

Radioaktivni otpad stigao u njemačko skladište

Ukupno 11 kamiona s radioaktivnim otpadom unatoč prosvjedima je stiglo na konačno odredište u Gorleben

Radioaktivni otpad
Radioaktivni otpad (Getty Images)

Konvoj koji čini 11 kamiona s kontejnerima s radioaktivnim otpadom, a koji je u utorak ujutro krenuo s terminala u Dannenbergu na sjeveru Njemačke prema odlagalištu Gorleben, stigao je na odredište, izvijestila je policija.

Kontejneri sa 123 tone otpada prekrcani su sa željezničkih vagona na kamione na kolodvoru u Dannenbergu, a odande su jutros kamioni krenuli prema Gorlebenu. U utorak rano ujutro policija je bila prisiljena evakuirati tisuće prosvjednika kako bi pošiljka mogla neometano stići do skladišta u nekadašnjem rudniku soli u Gorlebenu udaljenom oko 20 km od Dannenberga.

U petak je prolazak vlaka popratilo cjelonoćno ometanje oko 3.000 protunuklearnih prosvjednika, koji su sjedili ili ležali na tračnicama.

Promatrači dosad najveći broj prosvjednika povezuju s nedavno donesenom odlukom vlade kancelarke Angele Merkel koja je odlučila usporiti proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Prosvjednici predbacuju Merkel popuštanje pred atomskim lobijem u Njemačkoj, koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti golem profit.

Putovanje je trajalo više od 90 sati. Naime, vlak, koji je u petak krenuo iz Francuske prešao je tisuću kilometara mijenjajući pravce kako bi izbjegao protunuklearne prosvjednike.

Atomski otpad se već godinama iz postrojenja za preradu otpada u francuskom La Hageu prevozi u tzv. međuspremište u Gorlebenu. Takvu vrstu transporta i odlaganja protivnici atomske energije drže krajnje problematičnom.(hina/metro-portal)

09.11.2010. 12:01:00
http://metro-portal.hr/radioaktivni-otpad-stigao-u-njemacko-skladiste/50940/