Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2011. 11:53:19
BITKA BEZ KRAJA

Radioaktivni jod u moru oko Fukushime viši 1150 puta od dopuštene razine

Reaktori 5 i 6, koji su zaustavljeni zbog održavanja u trenutku potresa i tsunamija 11. ožujka, nisu pretrpjeli veću štetu i njihov sustav hlađenja uspješno je uključen u električnu opskrbu

Fukushima Daiichi
Fukushima Daiichi (Facebook)

U morskoj vodi samo 30 metara od reaktora 5 i 6 nuklearne centrale Fukushima izmjerena je razina radioaktivnog joda 1150 puta viša od dopuštene, objavila je u ponedjeljak Agencija za nuklearnu sigurnost, prenosi Hina. Dosad su se ispitivanja provodila južno od centrale Fukushima Daiichi na izlazu iz reaktora 1 i 4, koji su najoštećeniji, a gdje je razina joda 131 u nedjelju iznosila gotovo 2000 puta više od normale.

Reaktori 5 i 6, koji su zaustavljeni zbog održavanja u trenutku potresa i tsunamija 11. ožujka, nisu pretrpjeli veću štetu i njihov sustav hlađenja uspješno je uključen u električnu opskrbu. Glasnogovornik agencije Hidehiko Nishiyama istaknuo je da je ispitivanja provela tvrtka koja upravlja postrojenjem - Tokyo Electric Power (Tepco), prema vodi uzetoj u blizini ta dva reaktora, izgrađena u sjevernom dijelu centrale.

U međuvremenu, Japanska vlada ocijenila je nedopustivom pogrešnu informaciju tvrtke Tepco o "10 milijuna puta većoj" razini radioaktivnosti od dopuštene u vodi koja je iscurila iz nuklearne centrale Fukushime.

"Premda se mogu dijelom obrazložiti umorom osoblja koje radi u centrali, takve su pogreške potpuno nedopustive, budući da je nadzor radioaktivnosti glavni uvjet sigurnosti", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano. "Vlada je upozorila Tepco da neće trpjeti ponavljanje takve pogreške", dodao je.

Tokyo Electric Power (Tepco) sazvao je u nedjelju navečer izvanrednu novinsku konferenciju pošto su japanski i svjetski mediji prenijeli informaciju o "10 milijuna" većoj radioaktivnosti, dodatno pojačavajući psihozu u vezi s nuklearkom oštećenom u potresu i tsunamiju. Potpredsjednik Tepca Sakae Muto rastumačio je da su radioaktivne tvari tijekom analize zamijenjene s uzorcima uzetim iz vode iz reaktora br. 2.

28.03.2011. 11:53:19
http://metro-portal.hr/radioaktivni-jod-u-moru-oko-fukushime-visi-1150-puta-od-dopustene-razine/57055/