Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2014. 12:08:24
FRKA

Radioaktivna voda iz Fukushime stiže do SAD?

Analiza vode uz zapadnu američku obalu nije pokazala radioaktivne čestice iz japanske elektrane Fukushime oštećene 2011., no očekuje se da će one stići do SAD

Fukushima je ispustila radioaktivnu vodu
Fukushima je ispustila radioaktivnu vodu (Arhiva)

"Radioaktivnost je proširena do polovice širine Tihog oceana, sjeverno od Havaja, no u američkim vodama je još nema", kazao je znanstvenik Ken Buesseler iz Woods Hole oceanografskog instituta.

Analize nekih ribljih vrsta koje ocean prelaze brže od morskih struja pokazale su veću prisutnost radioaktivnosti, no ukupna razina radioaktivnosti u morskom svijetu uz američku obalu još je sigurna, kazao je Buesseler.

Računalni modeli morskih struja pokazuju da bi izotopi Cezija 134 iz Fukushime mogli stići do obala savezne države Oregon kasnije tijekom ove godine u niskim koncentracijama.

Stručnjaci smatraju da će se taj dio obale moći sigurno koristiti za rekreaciju tijekom idućih nekoliko godina u kojima se očekuje porast razine radioaktivnosti.

Analize vode uz obalu Japana odmah nakon oštećenja nuklearke pokazale su razine radiokativnosti od 50 milijuna bekerela po prostornom metru vode, što je doza koja izravno utječe na mortalitet i reproduktivne funkcije, kažu znanstvenici.

Procjenjuje se da će radioaktivnost u oceanu uz Oregon dosegnuti najviše 10 do 20 bekerela po prostornom metru vode kad ona stigne iz Japana do SAD.

31.07.2014. 12:08:24
http://metro-portal.hr/radioaktivna-voda-iz-fukushime-stize-do-sad/86474/