Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2013. 13:36:00
OPASNOST

Radioaktivna voda curi u more u Fukushimi

Japanske vlasti za nuklearnu sigurnost objavile su u srijedu da strahuju da se podzemna kontaminirana voda iz unesrećene centrale Fukushima slijeva u more

Fukushima i dalje prijeti
Fukushima i dalje prijeti (Wikipedia)

'Postoje ozbiljne sumnje da se visoko radioaktivna voda akumulirana u tlu širi u more', zaključili su pripadnici vlasti na sastanku što je prenošen na internetu.

'Želim da se usporedo s otkrivanjem podrijetla toga zagađenja poduzmu odgovarajuće mjere. Potrebno je procijeniti utjecaj na morske vrste i morsko dno', kazao je predstavnik vlasti Shunichi Tanaka, zahtijevajući da se izmjeri utjecaj viška radioaktivnih elemenata.

'To je prioritetno iako nije lako', potvrdio je, priznajući da bi 'nažalost to stanje moglo još potrajati'.

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) koja upravlja atomskim kompleksom objavila je u srijedu kako je ustanovila novo povećanje razine radioaktivnog cezija u bunaru za skupljanje smještenom između reaktora i mora.

Već je u utorak utvrdila povećanje za 90 puta te razine u tri dana, ali je stanje od tada pogoršano.

Prema uzorcima ispitanima 9. srpnja, podzemna voda na jednom mjestu smještena na oko 25 metara od mora sadržavala je 11.000 bekerela cezija 134 na litru (nasuprot 9000 prethodnog dana) i 22.000 bekerela cezija 137 (nasuprot 18.000).

'Nismo zasad u mogućnosti reći curi li kontaminirana voda u more ili ne', priopćio je Tepco.

10.07.2013. 13:36:00
http://metro-portal.hr/radioaktivna-voda-curi-u-more-u-fukushimi/79196/