Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2011. 11:02:42
SLUŽBENO PRIOPĆENJE

Državni zavod za radiološku sigurnost tvrdi da nema radioaktivnog oblaka

Povodom SMS-ova i mailova o radioaktivnom oblaku DZNS tvrdi da se radi o neutemeljenom uznemiravanju javnosti pa su tim povodom izdali priopćenje

Fotografija vijesti

Državni zavod za radiološku i nuklearu sigurnost oglasio se priopćenjem kako bi smirilo javnost u povodu glasina da će danas nad Zagrebom biti radioaktivni oblak. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U Hrvatskoj se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nSv/h (nanosiverta na sat). Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja. Tako su mjerni podaci Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću u RH (SPUNN), očekivano pokazivali povećan iznos brzine doze gama zračenja na područjima zahvaćenim kišom. Najizrazitije povećanje zabilježeno je na području mjernih postaja u Rijeci i Premanturi i to oko 20% od prosječnih vrijednosti. Prosječna vrijednost brzine doze u Rijeci iznosi oko 120 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 28. ožujka, u 13 sati i iznosila je 152 nSv/h. Prosječna vrijednost brzine doze u Premanturi iznosi oko 90 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 118 nSv/h, izmjerena 29. ožujka u 4 sata.

U Zagrebu prosječna vrijednost brzine doze gama zračenja, na lokaciji Instituta Ruđer Bošković, iznosi oko 80 nSv/h. Najveća izmjerena vrijednost na toj lokaciji u posljednja tri dana bila je 96 nSv/h, 28. ožujka u 21 sat.

Brzine doze na ostalim postajama SPUNN u posljednja tri dana odstupale su 5 -10 % od prosječnih vrijednosti, što je također u skladu s pridrodnim varijacijama.
Mjerni podaci SPUNN mogu se izravno pratiti na internet stranici DZRNS (http://www.dzrns.hr/spunn). Uključeni su u sustav EURDEP koji prikazuje redovna mjerenja radioaktivnosti diljem Europe (http://eurdep.jrc.ec.europa.eu). Napominjemo da vrijednosti brzina doza na EURDEPU ne ukazuju na povećanje radioaktivnosti koje bi se moglo povezati s eventualnim tragovima ispuštanja radionuklida na lokaciji Fukushima-Daiichi u Japanu. 
Prema podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, prosječna brzina doze gama zračenja u ožujaku 2011. nema značajnih odstupanja u odnosu na mjerenja iz ožujka 2010. godine (izvješće možete vidjeti ovdje).

Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u padu su koncentracije radioaktivnog joda koji se mjere u Kanadi, na obali Pacifika. U petak 25. ožujka izmjereno je 2,74 mBq/m3 (milibekerela po kubnom metru), a u nedjelju 27. ožujka 0,63 mBq/m3. IAEA napominje da takve koncentracije tragova radioaktivnosti koje su atmosferskim širenjem došle do Kanade, nisu rezultirale primjetnim promjenama brzina doze na tom području. Stoga se u DZRNS ne očekuje da će tragovi radioaktivnosti iz Japana, koji će se pojaviti u Europi, imati primjetan uticaj na brzine doza u RH i bit će svakako puno manji od prirodnih varijacija.

Skrećemo pozornost da informacije o „radioaktivnom oblaku" koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti. Stoga ponavljamo da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

30.03.2011. 11:02:42
http://metro-portal.hr/radioaktivi-oblak-zagreb-drzavni-zavod-za-radiolosku-sigurnost-tvrdi-da-nema-radioaktivnog-oblaka/57135/