Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 12:14:10
JOŠ NEMA RJEŠENJA

Radio 101 ponovno u štrajku

VIDEO - Zaposlenici Radija 101 od jutros su u štrajku, dok uprava tvrdi da je riječ o čistoj revoluciji i žali što ne može isplatiti plaće

Radio 101 ponovno u štrajku
Radio 101 ponovno u štrajku (Cropix)

Radio 101, o čijoj sudbini popodne odlučuje zagrebačka Gradska skupština, od jutros je u štrajku, a uprava tvrdi da je sindikat stupanjem u štrajk preuzeo, suprotno Zakonu o radu, uređivanje programa i ocjenjuje da je riječ o "čistoj revoluciji".

"Sindikat je tek jučer oko 18 sati predao upravi pismeno očitovanje da se stupa u štrajk. Zakon predviđa da se uprava i sindikat moraju dogovoriti o nužnim poslovima koji se moraju provoditi, a sindikat je isključivo najavio da će oni osigurati nužne poslove bez jasnog specificiranja što su ti poslovi, što je ne samo suprotno Zakonu o radu, nego i preuzimanje uređivanja programa Radija u svoje ruke, čista revolucija", izjavio je predsjednik uprave Drago Perić.

U obavijesti o štrajku, objavljenoj na internetskoj stranici radija, navodi se kako, "nakon neisplate plaća, tj. pozajmica i honorara djelatnicima Radija 101 u skladu s postignutim sporazumom, te neuspješnog postupka mirenja s upravom, podružnica sindikata novinara organizira štrajk". Ističe se da će u štrajku sudjelovati većina zaposlenih i honorarnih djelatnika te da će trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi i dok ga štrajkaški odbor ne odluči prekinuti.

Uprava ističe kako, nažalost, u skladu sa zadnjim sporazumom, "nije uspjela osigurati drugi dio isplata" te podsjeća da su prvi dio isplata osigurali 8. studenoga, nakon štrajka upozorenja, te da još radi na osiguravanju novca za drugi dio. Perić ističe kako razumije radnike koji se bore za svoja prava te da uprava podupire njihove legitimne zahtjeve za plaćom, ali - ocjenjuje - sindikat je odlučio na potpuno neprimjeren način izraziti svoje nezadovoljstvo, ne štrajkom, nego uređivanjem programa.

"S obzirom na to da postoji zahtjev jednog zaposlenika za stečaj Radija 101 te da je već imenovan privremeni stečajni upravitelj, od Skupštine društva tražit ću odluku o dokapitalizaciji kako bismo mogli dalje normalno poslovati, ili odluku o stečaju", kaže Perić, koji vjeruje da taj radio može opstati uz restruktiriranje, daljnje smanjivanje troškova te povećanje prihoda.

"Ovo nije preuzimanje programa budući da su upravo ljudi koji rade na programu danas stupili u štrajk", izjavio je sindikalni povjerenik za Radio 101 Goran Bernabić.

Zbog neisplaćenih plaća, doprinosa i honorara, od 35 djelatnika koji rade na programu Radija 101, 27 je u štrajku zajedno s nekolicinom honoraraca. Stalnim zaposlenicima nije isplaćeno posljednjih pet plaća a neki honorari nisu primljeni već 10 mjeseci. Djelatnici se žale kako je nova uprava povećala dugove neplaćanjem PDV-a i doprinosa djelatnicima.

Miriteljica iz Gospodarskog-socijalnog vijeća Danica Lisičar, koja je inače doktorica radnog prava, izjavila je kako je štrajk potpuno legalan. Isto je potvrdila i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.

''Bit ćemo u štrajku do daljnjega'', naglasio je Bernabić, dodajući kako je šestomjesečni rad bez primanja plaće jasan pokazatelj privrženosti djelatnika prema Radiju 101.

Iznenađeni nestankom programa, slušatelji Radija 101 cijelo jutro zovu redakciju te izražavaju svoju podršku.

(hina/Infopunkt/metro-portal)

01.12.2010. 12:14:10
http://metro-portal.hr/radio-101-ponovno-u-strajku/52026/