Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2014. 09:03:00
COOL

Radi se detektor laži za objave na društvenim mrežama

Društvene su mreže sve više mediji za prenošenje informacija, a kako lažnih objava ima svakoga dana u golemim količina, detektor laži stvarno bi dobro došao

Kako znati da netko laže na društvenim mrežama
Kako znati da netko laže na društvenim mrežama (Arhiva)

Koliko ste puta na društvenim mrežama naletjeli na objavu koja vam se učinila istinitom i važnom, pa ste je proslijedili unaokolo, samo da bi na kraju shvatili da se radi o lažnoj glasini i da ste se izblamirali?

Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield su, ponukani idejama da treba ugasiti društvene mreže koje su se pojavile nakon nereda u Londonu 2011. godine odlučili pokrenuti projekt Fama usmjeren ka otkrivanju lažnih glasina.

Radi se o sustavu koji će kategorizirati izvore informacija na raznim razinama, primjerice, stručnjaci, novinari ili svjedoci. Uz to, pretraživat će povijest profila na društvenim mrežama kako bi se ustanovilo objavljuje li istinu ili laži.

Naravno, pratit će se razvoj komunikacije na društvenim mrežama i provjeravati izvori da se ustanovi radi li se o pravoj ili lažnoj informaciji, a rezultati će se na kraju predstaviti vizualno kako biste mogli sami procijeniti točnost informacije.

Glasine su odlučili kategorizirati na sljedeći način: špekulacija, kontroverza, nenamjerno i zlonamjerno širenje lažnih informacija.

Sustav bi trebao zaživjeti za otprilike godinu i pol, a znanstvenici se nadaju da će ovaj svojevrsni detektor laži spriječiti širenje lažnih vijesti. 

21.02.2014. 09:03:00
http://metro-portal.hr/radi-se-detektor-lazi-za-objave-na-drustvenim-mrezama/83406/