Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2013. 14:51:00
WTF?!

Radi malo više od trećine žena, a polovica mladih nema posla

Jedan od alarmantnih podataka je i niska stopa radne aktivnosti žena u Hrvatskoj, koja iznosi tek 39,1 posto u odnosu na 52,6 posto muškaraca

I dalje smo debelo u banani
I dalje smo debelo u banani (Shutterstock)

Govoreći o tržištu rada, premijer Milanović upozorio je da je više od 50 posto mladih između 15 i 25 godina nezaposleno, ali kako je rekao, nije riječ o ukupnom broju mladih, već o onima koji ne idu u školu i ne studiraju.

"U Hrvatskoj se tu radi o oko 70.000 mladih, koji predstavljaju oko 14 posto mladih između 15 i 25 godina", kazao je Mlanović.

Smatra da tim mladićima i djevojkama treba dati aktivnu pomoć jer će inače trajno biti nezaposleni.Osvrćući se na položaj žena i muškaraca na tržištu rada, Milanović smatra da će žene u budućnosti imati bolji položaj, jer ih se više školuje na visokim školama, više ih završava visoko obrazovanje te se školuju za konkurentna zanimanja.

"Najveći problem danas među nezaposlenima u zapadnim zemljama su muškarci koji nisu trenirani za najviše kategorije zvanja, koji ostanu bez posla u mlađim ili srednjim godinama te oni koji se teško ili nikako ne uključuju", kazao je.

Govoreći o 350.000 nezaposlenih u Hrvatskoj, premijer Milanović je istaknuo da među njima ima previše onih čije vještine i znanja trenutno nisu potrebna.

"Koliko se brzo budu prilagođavali tržištu rada uz pomoć države o tome ovisi sudbina te generacije. Što je među njima više mladih i ljudi srednjih godina situacija je lošija", rekao je Milanović. Upozorio je da na tržištu rada dolazi do polarizacije, koja nije viđena već 60 godina - na one koji zarađuju više i druge koji im udovoljavaju radeći u sektoru usluga.

30.11.2013. 14:51:00
http://metro-portal.hr/radi-malo-vise-od-trecine-zena-a-polovica-mladih-nema-posla/81886/