Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 20:26:00
MAKEUP SOFTVER

Računalo kao profesionalni vizažist

Stručnjaci sa Instituta Max Planck razvili su softver koji prema karakteristikama vašeg lica određuje kako biste se trebali našminkati i to poput profesionalnog vizažiste

Računala kao profesionalni vizažisti
Računala kao profesionalni vizažisti (Deviantart - ilustracija)

Žene se uglavnom same znaju pravilno našminkati, ali malo je vjerojatno da bi bilo koja odbila pomoć osobnog vizažiste. Kako si njega mogu priuštiti najčešće samo poznate osobe, glumice, pjevačice i tako dalje, većina žena nema baš nekog izbora osim da same uzmu stvar u svoje ruke ili potraže savjet prijateljica. No njihovim mukama je došao kraj. Tehnologija predstavljena na CeBIT-u, najvećem svjetskom sajmu visoke tehnologije, omogućuje trodimenzionalno snimanje lica, mjerenje i analizu njegova tena, sjena i crta. Specijalni softver na sliku vašeg lica nanosi 60 programiranih modela šminkanja i nudi savjete o tome kako trebate nanositi makeup i to za svaki dio lica. Čitava stvar temelji se na gomili savjeta profesionalaca koji su sudjelovali u izradi makeup modela.

No to nije sve, softver vam može analizirati isprobane makeup kombinacije koje ste sami slagali i ukazati vam na 'nepravilnosti', uvjerava Kristina Scherbaum sa Instituta Max Planck koja ga je i dizajnirala.

„Uzeli smo u obzir i određene karakteristike lica, poput madeža ili pjegica. Nadalje, možemo ocijeniti odgovara li postojeći makeup na ženi njenom licu ili ne", rekla je Scherbaum za Discovery News.

Iako je softver još uvijek u fazi testiranja, pitanje je trenutka kad će ući u komercijalnu uporabu, rekao je Himangsho Saikia koji je dizajnirao sustav sučelja. „Profesionalno šminkanje je skupo, ali uz ovaj program sve što ćete trebati je upaliti računalo ujutro, aktivirati web-kameru i složiti vlastiti makeup", dodaje Saikia. Na CeBIT-u posljednja tehnološka postignuća izlaže preko 4.200 izlagača. organizatori očekuju dolazak oko 350.000 posjetitelja. Sajam traje do 5. ožujka, a održava se u Hannoveru u Njemačkoj.

03.03.2011. 20:26:00
http://metro-portal.hr/racunalo-kao-profesionalni-vizazist/56078/