Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2015. 18:09:28
JOŠ UVIJEK

Računala i dalje na razini inteligencije djeteta

Američki znanstvenici tvrde da umjetna inteligencija još nije ni približna ljudskoj, odnosno da je na nivou dječje

Računala još nisu opasnost
Računala još nisu opasnost (Arhiva)

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Ilinois u Chicagu objavio je rezultate testa koji je proveden na sustavu umjetne inteligencije ConceptNet.

To je računalni projekt koji vodi MIT. Prema objavljenim rezultatima, kompjutor je pokazao znanje jednako onom koje ima četverogodišnje dijete.

Znanstvenici su otkrili da psihometrijski test na kraju daje ConceptNetu - ocjenu - 4, a to je broj koji je ekvivalentan ocjeni četverogodišnjaka. Kako navode istraživači, ovaj rezultat je slab kada se usporedi s rezultatima djece koja imaju sedam godina. 

Znanstvenici objašnjavaju da poboljšanja jezičnih "alata" može poboljšati rezultate testa u budućnosti - navode znanstveni portali.

Ipak, usprkos tome što je umjetnoj inteligenciji trebalo 60 godina da dođe na ovu razinu, eksponencijalan rast ukazuje da aparati u kratkom roku mogu postati pametniji. 

Neki stručnjaci upozoravaju da se u idućih pet do deset godina može dogoditi nešto "ozbiljno i opasno" po pitanju razvoja i napretka umjetne inteligencije.

Nedavna istraživanja pokazuju da je poloviica Britanaca zabrinuta zbog napretka umjetne inteligencije jer to može značiti da će imati manju šansu za zapošljavanje u budućnosti.

08.10.2015. 18:09:28
http://metro-portal.hr/racunala-i-dalje-na-razini-inteligencije-djeteta/94349/