Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2017. 09:29:00
NOVOSTI

Qualcomm se nada da će Kina zabraniti prodaju iPhonea!

Eto nas opet kod još jedne igre velikih koje će se vjerojatno pretvoriti u trakavicu i na kraju - nagodbu

Može li stvarno Apple izgubiti kinesko tržište?
Može li stvarno Apple izgubiti kinesko tržište? (Arhiva)

Qualcomm je podnio tužbu protiv Applea na Sudu za intelektualno vlasništvo u Pekingu sa zahtjevom zabrane prodaje i proizvodnje iPhone modela u Kini. Eto nas opet kod još jedne igre velikih koje će se vjerojatno pretvoriti u trakavicu i na kraju nagodbu.

Pravosudni "rat" između Applea i Qualcomma započeo je ove godine. Prvo je Apple pokrenuo antitrusnu tužbu protiv Qualcomm-a jer smatraju da više proizvođači pametnih telefona ne bi trebali plaćati im za patente visokih 5 posto od cijene za svaki prodani uređaj bez obzira na to što ne koriste čipove tvrtke. Međutim, ako OEM kupi Qualcommov sustav na čipu može uživati u lijepim što stavlja u nepovoljni položaj one koji ne koriste njihove čipove.

Apple je ponudio Qualcommu prije podizanja tužb , 4 dolara za licenciranje bez obzira na prodajnu cijenu iPhonea, ali oni nisu bili spremni prihvatiti. Ipak im samo od Apple patentni prihod iznose 12 posto. Isto tako ako Qualcomm ne može dobiti puno dobit od pristojbi za patente, ne može jamčiti godišnju ulaganja u istraživanje i razvoj. Dodatno, po podignutoj tužbi Apple je prestao bilo što plaćati.

Qualcomm je potom zbog neplaćanja uzvratio nizom protutužbi. Zanimljivo je da se tužbe odnose samo na tri nestandardna osnovna patenta koji pokrivaju Appleov trenutni Power management i Force Touch tehnologiju. Nisu obuhvaćeni ostali patenti, na primjer oni za telekomunikaciju, ili neki drugi od 130.000 koji su u posjedu Qualcomma.

Ali najnovija tužba za Apple dolazi u ključnom trenutku kada ciljaju ovogodišnjim iPhone modelima smanjiti sve snažniji pritisak konkurencije u Kini od domicilnih proizvođača. Kina je Appleu važno tržište jer 22,5 posto ukupne prodaje iPhonea u zadnjoj fiskalnoj godini je ostvareno upravo u toj zemlji. Osim toga, Apple je ove godine najranjiviji zbog problema s proizvodnjom iPhone X, ali niti se iPhone 8 i 8 Plus prodaju prema očekivanjima.

Međutim, čak ako Qualcomm na kraju uspije u svom naumu, Apple dalje ima priliku uložiti žalbu i odgoditi vrijeme provedbe. I ova Qualcomm-ova praksa je također dugoročna praksa u komunikacijskoj industriji. Motorola, Ericsson, Nokia.... isto to rade.

Piše: Sanja Ledinek
19.10.2017. 09:29:00
http://metro-portal.hr/qualcomm-se-nada-da-ce-kina-zabraniti-prodaju-iphonea/108037/