Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2011. 17:25:00
PLESNA TRADICIJA

Quadrilla u Osijeku, u Đakovu plesali s dudama

U Osječko-baranjskoj županiji ove godine srednju školu završava 3401 učenik

Pripreme za quadrillu
Pripreme za quadrillu (Vlado Kos/CROPIX)

Sedmu godinu zaredom osječki maturanti zadnji dan svoga srednjoškolskog obrazovanja plešu quadrillu, koju je ove godine u Županijskoj ulici otplesalo 1736 od ukupno 2054 maturanta, piše Hina.

Francuski dvorski ples u isto vrijeme plesao se i u Našicama, Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu te u Đakovu gdje su maturanti u znak potpore ponovnu otvorenju rodilišta plesali s dudama-lizalicama u ustima.

U Osječko-baranjskoj županiji ove godine srednju školu završava 3401 učenik, doznaje se od Ksenije Zbožil, pročelnice županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu.

Nakon quadrille osječki su maturanti na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića oblikovali hrvatski grb, a to je kao milenijsku fotografiju snimio Šime Strikoman, koji je ovjekovječio i ples. Nakon toga osječki maturanti su se preselili na lijevu obalu Drave gdje će nastupiti brojni sastavi.

Maturanti iz Osječko-baranjske županije, koji su danas plesali quadrillu, pridružili su se vršnjacima koji su u podne plesali quadrillu u 55 europskih gradova. Kad se prebroje svi plesači u Osječko-baranjskoj županiji, podatci će biti poslani za Guinnessovu knjigu rekorda.

Đakovački maturanti svih triju srednjih škola, njih 472, i ovogodišnjim su plesom poduprli ponovno otvorenje đakovačkog rodilišta koje je zbog nedostatnih uvjeta za zahtjevnije porođaje zatvoreno u studenom 2009. U znak potpore toj inicijativi, kao i prošle godine, maturanti su quadrillu otplesali s lizalicama u obliku "dudica-varalica" u ustima.

Na Strossmayerovu trgu pred katedralom obratio im se gradonačelnik Zoran Vinković rekavši: "Hvala vam što ste se pridružili nastojanjima grada Đakova i građana da nam se ponovno vrati rodilište, da i dalje možemo imati Đakovčanke po rođenju, a ne samo po adresi."

20.05.2011. 17:25:00
http://metro-portal.hr/quadrilla-u-osijeku-u-djakovu-plesali-s-dudama/59079/