Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2008. 01:13:06

Putovanje Bin Ladenovih od Medine do Disneylanda

Američki novinar Steve Coll objavio knjigu ‘Bin Laden’s’

Brojna Osamina obitelj nastavila je njegovati dobre poslovne veze sa Zapadom
Brojna Osamina obitelj nastavila je njegovati dobre poslovne veze sa Zapadom

Knjiga Stevea Colla ne samo da daje detaljan portret Osame bin Ladena, nego opisuje i njegovu veliku obitelj te vezu s kraljevskom obitelji Saudijske Arabije koja je utjecala na njegovo razmišljanje i ambicije. Knjiga naziva ‘Bin Laden’s’ koristi prizmu jedne obitelji kako bi istražila kompulzivnu i problematičnu vezu koja se razvila između Saudijske Arabije i SAD-a. Knjiga je i svojevrsni obiteljski ep koji prati brojne likove koji putuju preko Medine do Las Vegasa i Disneylanda. Coll se fokusira na odnos Bin Ladena i njegove obitelji kao i na odnose sa Zapadom. Knjiga donosi odlomke kako je Osama od lojalnog člana obitelji postao ogorčena crna ovca.

Od njegovih dječačkih dana kada je ostao bez oca koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći, do pronalaženja mentora koji su mu nametali radikalne ideje, knjiga donosi i odnos Osame i karizmatičnog učitelja koji ga je uveo u svijet transnacionalnog džihada. U knjizi saznajemo kako je Bin Ladenov otac Muhammad radio za naftnu kompaniju Aramco koja je raspolagala pravima kalifornijske tvrtke Standard Oil Company. Također Coll piše kako je Jim Bath, pilot teksaške nacionalne garde, postao poslovni partner Osaminom polubratu Salemu bin Ladenu.

Upravo je njegov polubrat preuzeo tvrtku nakon očeve smrti. Salem je jednom pjevaču na oskarovskoj zabavi platio da mu otpjeva ‘House of the Rising Sun’ na sedam jezika. On je, kao i njegov otac, poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1988. godine. Što se tiče Osame bin Ladena, saudijska kraljevska obitelj je u ljeto 1990. dogovorila dolazak američkih trupa kao odgovor na iračku invaziju Kuvajta. To ga je potaklo da postane islamski gerilski vođa. Nadalje, u knjizi Coll donosi njegov bijeg, otuđenje od obitelji i navodni bankrot. Dok je on nastavio s nomadskim životom, ostali su članovi njegove obitelji učvrstili poslovne veze sa Zapadom.

Knjiga je i svojevrsni obiteljski ep koji prati brojne likove koji putuju preko Medine do Las Vegasa i Disneylanda. Coll se fokusira na odnos Bin Ladena i njegove obitelji. Knjiga donosi odlomke o tome kako je Osama od lojalnog člana obitelji postao ogorčena crna ovca. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.04.2008. 01:13:06
http://metro-portal.hr/putovanje-bin-ladenovih-od-medine-do-disneylanda/6071/