Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2014. 08:01:27
AMBICIOZNO

Putin želi Ruse na Mjesecu i Marsu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak da se ubrzaju radovi na izgradnji više milijardi dolara vrijednog svemirskog lansirališta na ruskom dalekom istoku

Radovi u Vostočnjiju kasne
Radovi u Vostočnjiju kasne (Arhiva)

Putin je helikopterom nadletio golemo gradilište u Vostočnjiju u trenutku kad sukob s Ukrajinom, u kojoj su bile izrađene rakete Zenit i Dnjepr, pokazuje krhkost ruskog obrambenog i svemirskog sustava zbog ovisnosti o bivšim sovjetskim republikama.

Izgradnja lansirališta na ruskom tlu presudna je u ostvarenju Putinovih napora da reformira nekad uspješnu svemirsku industriju, koja je u međuvremenu završila na koljenima zbog nebrojenih proračunskih rezova i odljeva stručnjaka u 90-im godinama prošlog stoljeća.

'Naša vlastita svemirska infrastruktura i mreža modernih kozmodroma... omogućit će Rusiji jačanje statusa vodeće svemirske supersile i zajamčiti neovisnost svemirskih aktivnosti', rekao je Putin u Vostočnjiju.

Obraćajući se nadležnima za gradnju, Putin je rekao da radovi kasne gotovo tri mjeseca i da je broj od šest tisuća radnika, koliko ih je trenutačno na gradilištu, upola manji od onog koji bi trebao biti.

'Kapacitet kozmodroma u budućnosti će biti proširen... kako bi se mogao koristiti za programe istraživanja Mjeseca, Marsa i drugih svemirskih tijela', kazao je.

03.09.2014. 08:01:27
http://metro-portal.hr/putin-zeli-ruse-na-mjesecu-i-marsu/87079/