Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2012. 20:47:24
NEOČEKIVANI ČIN

Putin ustupio NATO-u rusku bazu

Vladimir Putin odlučio je omogućiti NATO-u korištenje ruske zračne luke kako bi lakše obavljali misije u Afganistanu

Fotografija vijesti

Novoizabrani ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u srijedu NATO reliktom Hladnog rata, ali je i dodao da će Sjevernoatlantskom savezu omogućiti korištenje ruske zračne luke za svoju misiju u Afganistanu, javlja Hina. 

NATO od 2009. koristi ruski teritorij kao tranzitno područje za dostavu opreme i neborbenih sredstava u Afganistan i kao alternativu konvojima kroz Pakistan koji su česta meta napada, ali nije postojala neka stalna baza. NATO je sada, međutim, uputio zahtjev za korištenjem zračne luke Uljanovsk na Volgi.

U svom posljednjem obraćanju parlamentu u svojstvu premijera, prije nego se sljedeći mjesec vrati u Kremlj, Putin je odbacio bojazni da bi to predstavljalo prijetnju u samom srcu Rusije.

"Tamo neće biti NATO-ova baza, tek usputna postaja za dostavu opreme", kazao je Putin.

"Uvjeravam vas da se ništa neobično, ništa što bi bilo suprotno nacionalnim interesima, ne dešava", poručio je Putin zastupnicima Dume.

Iako smatra da je NATO ostatak prošlosti, priznao je da "u nekim slučajevima ima ulogu stabilizirajućeg čimbenika na svjetskoj sceni, uključujući i misiju u Afganistanu".

11.04.2012. 20:47:24
http://metro-portal.hr/putin-ustupio-nato-u-rusku-bazu/69963/