Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 21:41:00
FINITO

Putin odlučio: Osim s Ukrajinom, nema više sporazuma "plin za vojne baze"

Rusija je srijedu pristala za 30 posto sniziti cijenu zemnog plina za Ukrajinu u zamjenu za 25-godišnje produženje zakupa za svoju crnomorsku flotu na Krimu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija drugim zemljama više neće nuditi sporazume o isporuci plina u zamjenu za vojne baze, poput sporazuma koji je u srijedu dogovorila s Ukrajinom.

Rusija je srijedu pristala za 30 posto sniziti cijenu zemnog plina za Ukrajinu u zamjenu za 25-godišnje produženje zakupa za svoju crnomorsku flotu na Krimu.

"Imamo mnogo partnera u energetskom sektoru. Nemamo potrebe za izgradnjom vojnih baza diljem svijeta. Zamolio bih naše partnere da nam ne dolaze sa sličnim prijedlozima. Krimski poluotok je poseban slučaj", rekao je Putin.

Nakon razgovora ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom u srijedu u istočnome ukrajinskom gradu Harkovu objavljeno je da je postignut sporazum između Rusije i Ukrajine. Medvedev je rekao da će popust biti 100 dolara ako cijena bude viša od 330 dolara za tisuću prostornih metara plina ili 30 posto ako cijena bude niža od toga.

Janukovič je, ustvrdivši da je taj sporazum "bez presedana u povijesti rusko-ukrajinskih odnosa", najavio da će Ukrajina uvesti 30 milijarda prostornih metara plina 2010., a 40 milijarda u 2011. Oba su čelnika u Harkovu govorila o okretanju nove stranice u ukrajinsko-ruskim odnosima, koji su bili vrlo hladni za mandata bivšega prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka. (hina /metro-portal)

22.04.2010. 21:41:00
http://metro-portal.hr/putin-odlucio-osim-s-ukrajinom-nema-vise-sporazuma-plin-za-vojne-baze/38479/